5,1 млн. лв. от данъците ни отиват за глобата за теча на личните ни данни

DenNews.bg
29.08.2019
размер на текста:

5,1 млн. лв. ще е глобата за Националната агенция по приходите (НАП) заради теча на лични данни на 5 млн. българи. Това съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов пред bTV.
След връчването на акта НАП ще има три дни за възражения. Агенцията може да обжалва, уточни Караджов. По закон санкцията можеше да достигне до 20 млн. лв.
"Тази глоба обаче е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение", каза председателят на КЗЛД.

Припомняме, че на 15 юли 2019 г. стана ясно, че има изтичане на данни от системата на НАП след хакерска атака.
Два дни на 20-годишния Кристиян Бойков беше повдигнато обвинение за киберпрестъпление.
Заподозреният Криситян Бойкво отрече да е извършил атаката срещу приходната агенция. От прокуратурата обаче заявиха, че нямат съмнение, че именно той е отговорен за атаката.
От НАП успокоиха, че няма нужда 4 млн. души да сменят личните си карти след кибератаката.
На 25 юли прокуратурата повдигна обвинения за хакерската атака в НАП на трима души-Кристиян Бойков, изпълнителният директор на фирмата Георги Янков и собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров. Обвинението е за тероризъм.


Караджов коментира и глобата от 1 млн. лева, която Комисията наложи на банка ДСК. Санкцията е заради неправомерно разкрити и достъпни от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета. В досиетата се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица - в това число роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти.
"В този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба на хард диск. Банката тепърва трябва да уведоми всички засегнати клиенти", уточни Караджов.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети