Хиляди по улиците в Лондон: Спрете преврата!

DenNews.bg
29.08.2019
размер на текста:

Снимката е от личната страница на Мария Спирова във Фейсбук

 
Хиляди хора излязоха на спонтанен протест снощи в центъра на Лондон с викове „Спрете преврата“ и „Никой не е гласувал за Борис“, след като вчера премиерът Борис Джонсън поиска и получи разрешение от кралица Елизабет Втора да преустанови работата на парламента. Това решение ще улесни Брекзит без сделка.

Протестиращите блокираха и движението по улиците за няколко часа, като са пропускани само линейките.

„Вие затваряте парламента, ние затваряме улиците“, викаха още хората. Категоричното им мнение е, че с решението си Борис Джонсън извършва държавен преврат и погребва демокрацията във Великобритания.

Междувременно откритата вчера онлайн петицията срещу решението на британския премиер да преустанови работата на парламента към тази сутрин вече е събрала 1,1 милиона подписи, предаде Франс прес. В Обединеното кралство всяка петиция, подписана от 100 000 души, трябва да доведе до дебати в парламента по въпроса, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Протести снощи имаше и в Манчестър, Единбург и други големи градове във Великобритания.


В началото на годината петиция за отмяна на Брекзит събра рекордните 6,1 милиона подписа и беше обсъдена в парламента, но това не забави подготовката за излизане на Великобритания от ЕС.


Вчера Кралица Елизабет II формално одобри искането на премиера Борис Джонсън за преустановяване работата на парламента и заседания няма да има, само няколко седмици преди крайния срок за Брекзит.

Джонсън каза, че речта на кралицата за очертаване на политиката на страната ще бъде на 14 октомври и тя ще предложи "много вълнуващ дневен ред".

Липсата на заседания през септември означава, че депутатите ще имат съвсем малко време, ако искат да приемат закони срещу излизането от ЕС без сделка, преди крайната дата 31 октомври.

Председателят на парламента Джон Беркоу нарече спирането на заседанията по искане на Джонсън "конституционно безчинство".

Беркоу, който обикновено не коментира политически въпроси, продължи: "Както и да го напудрим, безкрайно очевидно е, че причината за спирането на заседанията е, да бъдат спрени депутатите да обсъждат Брекзит и да изпълняват задълженията си, като дават посока на страната."

Лидерът на лейбъристите каза, че спирането на работата на парламента е "неприемливо".

"Премиерът заграбва правомощия от нашата демокрация, за да прокара насила Брекзит без сделка", казва Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия.


Корбин заплаши, че парламента ще гласува вот на недоверие на правителството на Борис Джонсън.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети