Евакуация на 700 000 души в Япония заради наводнения

DenNews.bg
28.08.2019
размер на текста:

Няма данни за пострадали българи при наводненията в Югозападна Япония, причинени от проливни дъждове, съобщиха от българското Външно министерство. Поради опасност от свлачища и преливания на реки, японските власти препоръчаха евакуацията на 700 000 жители в три префектури - Нагасаки, Сага и Фукока. Евакуационните центрове са организирани в административни сгради и училища. Най-тежка към момента е ситуацията в Сага, където улиците на някои градове са под вода. Тази сутрин там загина мъж, чийто автомобил бил отнесен в река, докато е бил зад волана.
Силните дъждове нарушиха и транспортните връзки: в Нагасаки, Сага и Фукуока е отменено движението на влаковете по редица направления, затворени са и магистрални участъци.

Японската метеорологична агенция излъчи предупреждение за най-висока пета степен на опасност от наводнения. Според прогнозите на синоптиците, се очаква дъждовете да продължат до сутринта на 29 август и да достигнат около 200 мм в района на остров Кюшу и около 180 мм в района на Канто, включващ Токио.


Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в или пътуващи до Япония, да спазват препоръките и указанията на местните власти и да следят редовно интернет-страницата на Японската метеорологична агенция.


При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Токио, както и с кризисния телефон на Ситуационния център в министерството.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети