Намерен е труп на прасе в Кюстендилска област, чакат се резултати от пробите

DenNews.bg
27.08.2019
размер на текста:

Части от труп на диво прасе са открити на територията на област Кюстендил-на 20-тина метра от граничната бразда със Сърбия, в района на село Киселица. Това стана ясно за заседанието на епизоотичната комисия към областния управител. Сигналът е подаден от гранична полиция. В найлонов чувал е открита кожа и преден крайник на животното. Взета е проба от останките. Тя ще бъде анализирана в референтната лаборатория в София. Останките са загробени, извършена е дезинфекция на мястото.
Експертите от Областната дирекция по безопасност на храните предполагат, че в случая се касае за бракониерска дейност, а не за случай на африканска чума.


„Ако обаче се окаже, че пробата за свинска чума е положителна, веднага ще свикаме извънредно заседание на областната епизоотична комисия“, обясни зам.-областният управител д-р Матей Попниколов.


1000 от 3000 прасета, отглеждани в стопанства т.нар. „заден двор“ в областта са били умъртвени доброволно от стопаните до вчера. Списъците със стопаните, които искат да получат еднократна помощ от 300 лв., са одобрени от областната епизоотична комисия и са изпратени на БАБХ и земеделското министерство.

Припомняме, че раздаването на помощите ще започне след 1 септември, но задължително условие е след клането стопаните да са извършили дезинфекция на стопанствата и да са подписали декларация, че няма да гледат прасета за срок от 12 месеца.


Към момента област Кюстендил и област Кърджали са единствените без случаи на чума.

„Тези хора, които не заклаха животните си, което беше доброволна мярка, за да могат да оползотворят месото, могат да продължат да гледат животните си. Те сами ще преценят кога да пристъпят към клане. Въпросът е, че, ако се появи огнище на чумата в областта, мерките ще се променят и ще се премине към принудително умъртвяване на прасетата“, обясни още д-р Попниколов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети