Китай обвини в шпионаж австралийски писател

DenNews.bg
27.08.2019
размер на текста:

Официално обвинение в шпионаж е повдигнато в Китай срещу австралийски писател, след като той бе задържан в продължение на осем месеца, предаде ДПА.
Агенцията се позовава на днешно изявление на австралийското правителство. Външният министър Марис Пейн изрази безпокойството и разочарованието си във връзка с ареста на Ян Хънцзюн .
"Доктор Ян бе държан в Пекин при тежки условия без да му бъде предявено обвинение в продължение на повече от седем месеца. През това време Китай нито обясни защо е задържан, нито даде достъп до него на адвокатите му, нито разреши да бъде посетен от семейството си", изтъкна Пейн.
Адвокатът на Ян Роб Стери заяви, че според него арестът на Ян е свързан с дейността му на борец за демокрация. Адвокатът каза, че е шокиран от повдигнатото обвинение в шпионаж, за което се издават смъртни присъди.
"Мислим, че става дума за обвинение в шпионаж в полза на Австралия, но това не е упоменато изрично в обвинителния акт. Очевидно е, че бихме били доста обезпокоени, ако обвинението е такова, тъй като би било абсолютно неоснователно", каза Стери.
Петдесет и три годишният Ян е бивш китайски дипломат и уважаван представител на университетските среди. През 2002 г. той става австралийски гражданин.
Ян е автор на статии и блогове в социалните мрежи в подкрепа на демокрацията, които са доста популярни в Китай.
Ян изчезна през януари, след като пристигна в Гуанчжоу от Ню Йорк, където бе гост-лектор в Колумбийския университет. Изминаха няколко месеца преди китайските власти да признаят, че са го задържали, припомня ДПА.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети