Община Дупница ще търси разрешение за поставяне на „лежащи полицаи“ по ул. „Венелин“

DenNews.bg
26.08.2019
размер на текста:

Община Дупница ще търси разрешение за поставяне на скоростоограничители по ул. „Венелин“ в града.
Към момента това решение не може да бъде взето от Комисията по безопасност на движението към Община Дупница, макар че има внесена подписка с искане за поставяне на „лежащи“ полицаи. Причината е, че основният ремонт на улицата влиза в проекта с европейско финансиране „Интегриран градски транспорт“, а по него няма заложено изграждане на изкуствени неравност за ограничаване на скоростта.

„При всеки европейски проект е така. Пет години след приключването му не може да се правят промени, ремонти и други дейности. Ние обаче ще се обърнем към управляващия орган с молба да бъде разрешено поставянето на скоростоограничители, особено след трагедията, която се случи в петък“, коментира за DenNews.bg зам.-кметът на Дупница Крум Милев.

Припомняме, че в петък вечерта 49-годишен шофьор заби мерцедеса си в заведение на улица „Георги Икономов“. На място загина 70-годишния Димитър Мирчев-Тапиро, а двама пострадаха. 40-годишна жена е с фрактура на таза и е в тежко състояние, а 27-годишен мъж е със счупена подбедрица.

Поставянето на ограничители на скоростта на самата ул. „Георги Икономов“ (бившата „Бригадирска“) е невъзможно.
„Няма законова форма, тъй като това е върло. Предполага се, че при такъв наклон не може да се развие за толкова кратко време висока скорост. Неравностите на улица с наклон може да са по-опасни отколкото липсата им“, обясни Милев.


Припомняме, че проект „Интегриран градски транспорт“ се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“, а общата му стойност е близо 7 млн. лв. Освен цялостната рехабилитация на няколко километра улици, проектът включва изграждане на пътна инфраструктура в района на Социалните жилища и откриването на новата линия на градския транспорт, която вече обслужва пътници.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети