„Феникс Дупница“ излезе на протест: Не носим отговорност за незаконното сметище под моста на магистралата

DenNews.bg
26.08.2019
размер на текста:

Работници и служители на фирмата за събиране и преработка на вторични суровини „Феникс Дупница“ излязоха днес на протест под моста на магистрала „Струма“ край града, който пострада при големия пожар на 13 август.

 

Служители на фирмата заявиха, че се разграничават от незаконните сметища в района-не само това под моста на магистралата, но и двете големи натрупвания на боклук край пътя на по-малко от километър преди базата и след базата на фирмата.

 

„Не може ние да сме виновни за всичко. Какво да правим, като сутрин заварваме купища боклуци, изсипани през нощта, включително материали след ремонтни дейности, изсипани с камиони. По-надолу от нас и по-нагоре край пътя има големи сметища от такива боклуци. Поне две са големи, а по-малките са много повече. Фирмата се опитва да третира отпадъците така, че да не вреди на околната среда. Но базата ни и земите около нас се ползват за сметище от хората. Изхвърля се техника, хартия, домашно обзавеждане, всякакви боклуци. Хората си изхвърлят тук всичко непотребно и нежелано. Изоставят си тук даже кучетата и котките…“, обясниха работници на фирмата.

 

Дори в дните след пожара няколко сутрини на разчистените в предишния ден терени са намирани купчини боклуци.

 

„Миналата седмица на два пъти чистихме такива купчини, оставени през нощта“, посочиха хората.

Разбираемо, те са притеснени за работните си места. Фирмата има 50 работници и служители. Продължава да се работи по нормален график, макар че, както писахме, РИОСВ-Перник започна процедура по отнемане на лиценза на „Феникс-Дупница“.

Светлана Кирилова

 

„Тази процедура не приключва за ден-два, изисква се време“, посочи екологът на „Феникс-Дупница“ Светлана Кирилова.

 


„Фирмата е с дългогодишна дейност в третирането и преработването на вторични суровини и е от голяма регионална значимост, тъй като обслужва не само големи, но и малки фирми и осигурява тяхната стопанска дейност.
Също носим и значителен принос за запазване чистотата на околната среда в региона. Фирмата е наследник на „Феникс Ресурс“, която е пионер в третирането и преработването на вторични суровини.
Освен това фирмата осигурява 50 работни места, което за такава община като Дупница е от значение. Фирмата интегрира много роми и тук българи и роми работят в екип“, каза дългогодишният служител на „Феникс-Дупница“ Емилия Алексиева.

 

„Събираме, съхраняваме и третираме отпадъци от юридически лица. Това са производствени отпадъци, които се превръщат в суровина. Около 500 тона отпадъци месечно се събират, сепарират и транспортират до различни заводи в страната за рециклиране“, обясни още Кирилова.
Фирмата има договори със заводи в София, Пазарджик, Белово и други в зависимост от вида суровина.

 

За терените по чл. 19, стопанисвани от Община Дупница, които са заети с балирани отпадъци, предимно опаковки от лекарства Светлана Кирилова обясни, че преди години фирмата е имала договор за наем с общината, за което Кольо Илиев плащал наеми.

Емилия Алексиева 

 

„Тези отпадъци са от много години и след даденото предписание няма как толкова бързо такива количества отпадъци да бъдат извозени за два месеца. Това е производствен отпадък, който Кольо Илиев, а и аз като еколог, смятаме, че този отпадък не бива да отива на депо за битови отпадъци, а трябва да бъде намерен начин за оползотворяването му. Направили сме запитвания до всички фирми, които са регистрирани и лицензирани за преработка на отпадъци, да отбележа, че това е неопасен отпадък, но до момента не сме получили отговор. Имаме само обаждания по телефона, че нямат интерес. За момента няма решение за този вид отпадък в България. Ако блистерите не са тук, трябваше да запълнят някоя клетка на депо за битов отпадък“, обясни Кирилова.


„Ние се разграничаваме от незаконното сметище, което се намира под моста на магистрала „Струма“. Нашата фирма няма нищо общо с това сметище, дори помага за разчистването му. Много граждани са допринесли за това сметище. При пожара няма пострадали нищо, което е балирано от фирмата“, каза Алексиева и обясни, че в момента фирмата работи за внедряване на нова технология, каквато в България все още няма.

 

„Това е технология за преработването на блистерите, така че от един безполезен отпадък да направим суровина за нови производствени нужди. Имаме желание това да става тук. Надяваме се фирмата ни да има възможност да реализира този проект“, посочи тя.


Досега блистерите не са транспортирани никъде, защото в България няма възможност за преработването им.


„Събираме ги с тенденцията да намерим най-правилното решение. Трупа се от години, защото няма технология за природосъобразното им третиране. Иначе те биха замърсили околната среда. Но знаете, че в света се развиват различни иновации и се въвеждат нови технологии и машини за правилното преработване на такъв вид вторични суровини. Това е проблем само на Дупница и България, а на цяла Европа и света и затова се работи в световен мащаб за решаване на този проблем“, обясни още Алексиева.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети