Бразилия няма ресурс да спре пожарите в Амазония, Макрон слага темата на срещата на Г-7

DenNews.bg
23.08.2019
размер на текста:

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро призна, че правителството му няма ресурси, за да се справи с рекордния брой пожари в Амазонската джунгла.
На отговор на журналистически въпрос Болсонаро заяви, че правителството не може да накара министерството да изпрати 40 пожарникари, за да се борят с огъня. „40 души за един пожар? Нямаме ресурси. Това е хаос“, заяви държавният глава, цитиран от международните медии и БНТ.
Природозащитници обвиняват правителството на Бразилия за бедствието в джунглата. Според тях, президентът Болсонаро е окуражавал сечта от страна на бракониери и фермери, което е довело до обезлесяване.

Над 2500 пожара горят в Амазонската джунгла, обобщава BBC News. Това е най-интензивното разпространение на огън от над десетилетие.


Междувременно френският президент Еманюел Макрон е първият държавник, който коментира трагедията в Амазония.
„Рекордният брой пожари в амазонските дъждовни гори е международна криза, която трябва да бъде начело на дневния ред на срещата на Г-7“, каза Макрон. Срещата на Г-7 започва утре в курорта Биариц.

„Нашата къща гори“, написа Макрон в Туитър.

Жаир Болсонаро, който вини за пожарите неправителствени организации, обвини Макрон, че използва ситуацията, за да получи „политическа облага“. И подчерта, че да се обсъждат пожарите на среща на Г-7, в която Бразилия не участва, напомня на „неуместно колониално мислене“, посочва БНР.

Сателитни данни на Националния институт за космически изследвания показват увеличение с 85% на пожарите тази година в Бразилия, мнозинството от тях в региона на Амазония.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети