Амазонската гора гори със страшна сила, димът потопи отдалечения на 2700 км Сао Пауло в мрак

DenNews.bg
21.08.2019
размер на текста:

Амазонската тропическа гора, наричана белите дробове на планетата, гори със страшна сила.
По средата на деня в понеделник, небето над Сао Пауло, Бразилия, потъва в мрак. Огромен черен облак закрива слънцето. Това са последиците от горящата вече близо две седмици гори.
Всъщност, властите не казват точно каква площ е обхваната от огъня, от колко време бушува стихията и какво се прави за справянето с кризата.
Ясно е само, че Сао Пауло се намира на повече от 2700 километра от Амазония.

А димът е толкова много, че дори може да се види от космоса. НАСА разпространи снимки на движението му преди около седмица, когато още не беше стигнал Сао Пауло.

В джунглата в Бразилия през тази година са регистрирани рекорден брой пожари. Това показват нови данни на Националния институт за космически изследвания (Inpe), съобщава Би Би Си.
От института уточняват, че сателитните му данни са показали 84% увеличение спрямо същия период на 2018 г.
Това става ясно няколко седмици, след като бразилският президент Жаир Болсонару уволни началника на института в контекста на спорове във връзка с данните на института за обезлесяването.


Най-голямата тропическа гора в света, Амазония е жизненоважен склад за въглеродния диоксид, което забавя темпото на глобалното затопляне.
Тя е също така дом на около 3 млн. вида растения и животни, както и на 1 млн. души коренно население.

Природозащитниците обвиниха Болсонару за тежкото положение на Амазония, изтъквайки, че той е насърчил дървосекачите и земеделските производители да изсичат гора за отваряне на пространство за земеделски площи, а учените подчертават, че тропическата гора се изсича с ускорени темпове, откакто той встъпи в длъжност през януари.


Горските пожари са често явление в сухия сезон в Бразилия, но те също така са умишлено предизвиквани в опити за незаконно обезлесяване на земи за развъждане на добитък.

От Inpe посочиха, че са регистрирали повече от 74 000 пожара между януари и август - най-големия брой, откакто започва броене през 2013 г. От института допълниха, че от четвъртък насам са засекли повече от 9500 пожара, предимно в района на Амазония.
За сравнение, през същия период на 2018 г. е имало малко повече от 40 000 пожара. Най-лошата скорошна година обаче е била 2016 г. с над 68 000 пожара в този период.

Информациите за увеличаване на горските пожари идват на фона на критики към политиките на Болсонару по отношение на околната среда. Според учените Амазония е претърпяла загуби с ускорени темпове, откакто президентът встъпи в длъжност през януари, като политиките му подкрепят развитието в ущърб на опазването.
През последното десетилетие предишните правителства успяха да ограничат обезлесяването с действия на федералните агенции и система от глоби. Болсонару и неговите министри обаче разкритикуваха наказанията и намалиха конфискациите на дървен материал и присъдите за екологични престъпления.
Миналия месец дяснопопулисткият държавен глава обвини директора на Inpe, че лъже за мащаба на обезлесяването в Амазония и че се опитва да подкопае правителството. Това стана, след като Inpe публикува данни, показващи 88% увеличение на обезлесяването там през юни в сравнение със същия месец преди година.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети