Личната Tesla на Илон Мъск направи първата си обиколка около Слънцето

DenNews.bg
20.08.2019
размер на текста:

Личният автомобил на Илън Мъск, червената Tesla Roadster, направи първата си обиколка около Слънцето.
Колата беше изстреляна от Земята на 7 февруари 2018 година с ракетата Falcon Heavy.
Пилотирана от манекена в скафандър Звездният човек, колата е прелят над 110 км в космическото пространство. Електрическият автомобил, който официално е признат от НАСА за спътник, се нуждаеше от 557 дни за да направи първата си обиколка около Слънцето.
Припомняме, че колата беше поставена в един от модулите на ракетата Falcon Heavy, която излетя в Космоса преди 1 година, 6 месеца и 14 дни. По изчисления на учените, на 5 ноември 2020 г. роудстърът ще се окаже максимално близко до Земята - на разстояние от около 52 млн. километра.

Автомобилът се движи в елипсовидна орбита около Слънцето, като тя се пресича с орбитите на Марс, Земята и Венера. Прогнозите са, че машината в един момент ще бъде унищожена от сблъсък с небесно тяло. Роудстърът беше изстрелян с ракета, разработена от компанията SpaceX, която се ръководи от Илон Мъск. Той е основател и главен изпълнителен директор и на компанията Tesla, произвеждаща електромобили. Към Космоса пое неговата лична кола - Tesla Roadster, като операцията по нейното изстрелване имаше две цели - да се изпита ракета, която може да бъде използвана повторно, както и да се изпрати послания към други цивилизации. Зад волана на роудстъра седи манекен в скафандър. Той се казва Звезден човек, а аудиосистемата в колата върти една и съща песен - "Space Oddity" на Дейвид Бауи. В жабката на автомобила пък е поставено копие от романа на Дълглас Адамс - "Пътеводител на галактическия стопаджия".

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети