Броим между 100 и 500 лв. за хрумката всяко жилище да е с паспорт

DenNews.bg
20.08.2019
размер на текста:

От 100 до 500 лв. ще плати всяко българско домакинство за идеята всяко жилище да има технически паспорт.
До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни, като за това ще плащат собствениците.
В България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани, съобщава Нова тв. Затова трябва да се направи обследване, което да каже какво по сградите се е амортизирало. Проверяват се всички елементи на сградата, електрическа инсталация, ВиК, здравина на материала, енергийна ефективност и сеизмичната устойчивост.
Цените за проверката варират между 3 и 5 лева на кв.м, или 200 лева за гарсониера от 40 кв.м.
Съветът на специалистите е домоуправителите да започнат да събират пари преди да настъпи крайният срок – 2022 година.
Панелните блокове, строени основно през 60-те и 70-те години на миналия век, вече наближават края на експлоатационния си живот. За разлика от колите си, които проверяваме всяка година, малцина са собствениците на апартаменти, които знаят в какво състояние са домовете им.
До 2022 г. старите сгради трябва да бъдат паспортизирани, т.е. да минат профилактичен преглед, за да е ясно колко още живот им остава. След обследването трябва да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има опасност от срутване при земетресение.

След изтичане на срока, кметът на общината може да възложи изготвянето на паспорт от името на етажната собственост и после да си вземе парите по съдебен път. Затова експертите съветват домоуправителите да започнат да събират пари отрано.
Според експерти, наличието на технически паспорт автоматично ще вдигне цената на имотите.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети