Седем компании искат да строят АЕЦ „Белене“

DenNews.bg
20.08.2019
размер на текста:

13 заявления са подадени за участие в организацията на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя поясни, че подадените заявления се делят на три части.
7 от компаниите желаят да кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", 2 са за участие в проекта за доставка на оборудването и структурата по осигуряване на финансиране и 4 са заявления, които съдържат информация за миноритарен дял и закупуване на електрическа енергия.
Седемте компании, които искат да се включват в битката за изграждането на проекта АЕЦ "Белене" са "ИПК и УП ЕООД" България, "Росатом" чрез дъщерна компания, "Бектрон Карлсруе", Консорциум "Електроцентрала Белене", Китайската компания CNNC, Корейската хидроатомна корпорация и Консорициум АЕЦ "Белене".
Останалите две оферти са за предоставяне на оборудване - от "Фрам атом" и "Дженерал електрик". Не се изключва възможността стратегическите инвеститори да се обединят с някои от тези, които искат да предоставят оборудване.
Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са "Фраматом" и Дженерал електрик". Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution, Република Северна Македония и Energomont.
Няма да бъде предприето нито едно действие, без да бъде обсъдено в широк кръг, увери Петкова и допълни, че не се предвижда да бъдат включени чуждестранни консултанти.

Още в рамките на днешния ден комисията ще започне работа по заявленията, ще ги разпредели на два списъка - изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял. Листата трябва да бъде готова до 90 дни, но ако бъде готова по-рано, тя ще бъде обявена, посочи енергийният министър. Когато се направи кратката листа, ще бъде отправена покана за оферти. Тогава се очаква да настъпи същинската част по реализацията на проекта. Проектът по изграждането на проекта АЕЦ "Белене" трябва да бъде реализиран на пазарен принцип - без държавна гаранция и без дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, поясни министърът на енергетиката.
Теменужка Петкова отрече като неверни появилите се информации в медийното пространство, че американската компания "Дженерал Електрик" се намира в несъстоятелност.
Българската страна ще участва чрез Националната електрическа компания (НЕК) и чрез своите активи, но участието ще представлява блокираща квота, която да оказва влияние върху важните решения, свързани с "живота на проекта".
"Важно е процедурата да приключи с успех, а не да бъдем максимално бързи. С бавни стъпки трябва да вървим напред и да бъдем оптимисти", призова енергийният министър.
По думите на Петкова имало много скептицизъм към реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но при всички тези кандидати скептицизмът може да се счита за разсеян. Комисията, която ще разгледа всички заявления, е изцяло българска и се състои от представители и експерти на Министерство на енергетиката, на БЕХ и на НЕК. Председател на комисията е Жаклен Коен, председател на Българския енергиен холдинг (БЕХ).
Комисията е адекватна и ще си свърши работата така, както е предвидено в процедурата и изискванията, категорична беше Теменужка Петкова. Критериите, по които ще бъдат разгледани заявленията на участниците, са опит в областта на ядрената енергетика, одиторски доклади, одитирани отчети през последните 3 години, кредитния рейтинг на компаниите, корпоративната свързаност на компаниите с други компании.
Петкова увери, че ще бъде направен пълен анализ на финансовото състояние на компаниите, опитът, който притежават в областта на ядрената енергетика, и експлоатацията на ядрените реактори.
Вчера изтече крайният срок за кандидатстването за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене".
Процедурата беше публикувана на 22 май тази година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на обявяване.
На 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност.
Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.
БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети