Дупничани пропищяха от вонята, заразите, фекалиите и тормоза на 20-ина роми, живеещи под наем в църковен имот в центъра на града

DenNews.bg
02.08.2019
размер на текста:

Живущите на улица "Морава" в Дупница ни изпратиха писмо, с което да опитат чрез нас институциите в града да предприемат мерки за справяне със сериозен за тях проблем. Оказва се, че в центъра на града, на улица Морава № "10", където се намира къща, собственост на църквата, група от 20-ина роми и техните деца разнасят болести, зарази и с непрекъснатите си викове, скандали и силна музика не дават мира на съседите си. Оказа се, че във въпросния имот живее ромката, която наскоро роди 13-то си дете и стана известна с това, че вече цели 20 години е в непрекъснат отпуск по майчинство. Часове след раждането, пред DenNews.bg 39-годишната Зоя Маврова обясни, че срещу 50 лева месечен наем живее в къща в центъра на града заедно с останалите си 4 деца и съпруга си. Съседите им вчера обясниха, че в къщата те са приютили и други роми и положениет с всеки изминал ден става все по-непосимо.

Ето как описват те тормоза, на който са подложени денонощно, в писмо до кмета на Дупница инж. Методи Чимев, придружено и с техните подписи:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ,

Обръщаме се към Вас, с молба да се разпореди проверка относно настаняването на група роми в имот, намиращ се в гр. Дупница, ул. Морава номер 10 , собственост на църквата.
Целият квартал се чувства неспокоен поради факта, че въпросната група от роми гори в печката гуми, пластмаса, други неизвестни материали и миреше непоносимо и не можем да си отворим прозорците, камо ли да си ползваме терасите и дворовете. Постоянно и непрекъснато в двора им се трошат всякакви боклуци( от контейнерите), които се горят във въпросната печка.
Вдига се постоянен шум – до 2,3 часа през нощта се чува силна музика, викове, детски плач и кучешки вой. До момента два пъти им е викана полиция, във връзка със силният шум, но и тя не помага, защото след като си отиде, пак се почва музиката и виковете.
Децата им тичат навън по улицата неконтролируеми; изскачат с колелата пред преминаващите коли ненадейно; не се знае кой влиза и излиза от тази къща; кучетата в къщата излизат също без контрол и се спускат по преминаващите по улицата; непрекъснато се бие или дете или куче като виковете им са постоянни и непрекъснати.
Тоалетната им е без канализация и цялата мръсотия изтича по улицата.Пълно е с комари, бълхи и мухи. Това е абсолютно недопустимо. По непотвърдена информация към 30,05,2019 децата им са били болни от МОРБИЛИ. Въпреки тази опасна инфекциозна болест, те се разхождат без никакъв проблем навън.
Бройката на настанените роми е неизвестна за нас поради големият им брой ( около 20 човека).
Като цяло целият квартал, не само живущите на улицата са неспокойни относно това настаняване на тези роми и молим в този имот да се настани някой наистина нуждаещ се,а не млади и прави роми, които трябва да работят, а не да чакат милостиня от църквата.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети