Осъдиха Кейти Пери и екипа й за 2,78 млн. долара за плагиатство

DenNews.bg
02.08.2019
размер на текста:

Известната певица Кейти Пери и звукозаписната й компания трябва да платят 2,78 милиона долара заради плагиатство. Решението е на съд в Лос Анджелис.
Съдебните заседатели единодушно са отсъдили, че хитът на поп звездата от 2013 година "Dark Horse" дали умишлено или не, но копира християнската рап песен "Joyful Noise" на Маркус Грей. Той е записал парчето през 2008 г. заедно с друг изпълнител в жанра хип-хоп Lecrae.
Освен Пери, за виновни са признати нейните продуценти и съавтори Лукас Готвалд, Карл Сендберг, Хенри Уолтър и Сара Хъдсън, рапърът Juicy J, който изпълнява един от куплетите на песента "Dark Horse", а също така компанията "Кепитъл рекърдс".
Според АП, Пери ще плати лично малко над половин милион долара, а останалата сума ще бъде платена от "Кепитъл рекърдс". По време на седемдневния процес Пери и съавторите на песента са свидетелствали, че никой от тях не е чувал песента на Грей преди делото. По време на изслушването адвокатите на Грей акцентираха върху десетките милиони, спечелени от песента, докато юридическият екип на Пери изтъкна десетките милиони разходи, използвани за направата ѝ и предлагането на пазара. Песента "Dark Horse" прекара четири седмици под №1 в класациите на Billboard и спечели номинация на Пери за "Грами".

 

 

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети