Фирмата-майка на ТАД Груп подготвя искове срещу България за 7-цифрена сума

DenNews.bg
16.08.2019
размер на текста:

Иван Тодоров и към момента е в ареста

Фирмата-майка на ТАД Груп, чиито управител и служители са обвинени за хакерската атака срещу НАП, подготвя искове срещу България по Конвенцията за защита на чуждестранни инвестиции, тъй като от случващото се страда целия бранд. Става въпрос за 6-7-цифрени суми обезщетение. Фирмата-майка от Калифорния ще внесе исковете във вашингтонския търговски арбитражен съд. Това каза адвокатът на директора на ТАД Груп Иван Тодоров - Георги Стефанов пред bTV. Освен това адвокатите на тримата обвиняеми за хакерската атака срещу НАП (Иван Тодоров, Георги Янков и Кристиян Бойков) са подготвили искове към съда по правата на човека в Страсбург.
Причината за това е, че "целият натиск нарушава презумпцията за невиновност и влияе на съда, защото съдът е жив човек. Не може прокуратурата да твърди, че някой е виновен, може да твърди, че са събрали доказателства." обясни адвокат Стефанов в интервю за bTV. По думите му няма никаква причина никой да бъде задържан, а най-малка причина има спрямо Иван Тодоров. Според Стефанов клиентът му е натопен, вероятно от конкурентна фирма: "Той е инвеститор, който рискува собствени средства, за да развие бизнес в България. По наши данни много хора, а не един, са проникнали в НАП, което е видно от чатовете. Очевидно е, че не е ставало със специален софтуер, а с администраторски акаунт. Всеки ученик би могъл да го направи.", каза още Стефанов и допълни, че са наясно какви обстоятелства и факти иска да разкрие Кристиян Бойков - "той има данни по отношение на авторството на деянието, което е далеч от кръга на тримата обвинени." Относно двамата свидетели, които са били бивши служители на фирмата Стефанов поясни, че те са били само по един месец на работа и са имали контакт с Тодоров единствено при назначаването и освобождаването си.
Адвокатът изрази съмнение, че представеният чат от прокуратурата е на ТАД Груп. "Ние нямаме какво да крием, нямаме какво да кажем, защото нямаме какво да крием. Не се притесняваме от разказа на Кристиян", допълни още Стефанов. Той обяви, че ще се настоява разпитите да стават в присъствието на съдия, защото тогава може да присъстват и страните. Адвокатът допълни още, че проблемът е, че този процес се политизира: "Не може зам.-главният прокурор да говори за политика, той трябва да говори за процеса."

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети