Пожарът във „Феникс Дупница“ направи видимо вдишването на горящ боклук, което ни се случва с ТЕЦ „Бобов дол“ от година

DenNews.bg
15.08.2019
размер на текста:

Пожарът във „Феникс Дупница“, покрил с черна пелена и задушлив дим крайните квартали на града и близките села във вторник, всъщност показа нагледно един невидим, но опасен проблем -

 

ГОРЕНЕТО НА ОТПАДЪЦИ В ТЕЦ „БОБОВ ДОЛ“, КОЕТО СЕ СЛУЧВА ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА


„По официални данни, ТЕЦ „Бобов дол“ гори отпадъци „за експериментални цели“ от ноември месец 2018 г. с разрешение на министъра на околната среда и водите. Когато екологичните организации се опитаха да научат повече детайли за документа, министерството отказва с аргумент за защита на националната сигурност. Към момента не е ясно какви отпадъци и в какви количества се изгарят като част от този процес на експериментално горене. След намесата на съда в София министерството отново трябва да разгледа искането за информация на еко-организациите и да предостави информация съгласно указанията. От април 2019 г., горенето на отпадъци се случва с официалната благословия на Изпълнителната агенция по околна среда”, обясни Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България.

Пожарът във „Феникс Дупница“ дори не бе толкова страшен, колкото можеше да бъде (пламъците по чудо не се прехвърлиха към основните количества отпадъци) и колкото беше през 2010 г., когато огънят обхвана складираните в основния двор на фирмата отпадъци (в пъти повече от обхванатите от огъня сега купчини).


Но и двата големи пожара в базата за вторични суровиниНАПРАВИХА ВИДИМО ВДИШВАНЕТО НА ГОРЯЩ БОКЛУК, КОЕТО НИ СЕ СЛУЧВА ОТ ГОДИНА НЕЗАБЕЛЯЗАНО и то предимно пластмаси, алуминиеви и производствени отпадъци.
Както собственикът на „Феникс Дупница“ Кольо Илиев призна, изгорелият вчера боклук е трябвало да се транспортира и изгори в ТЕЦ „Бобов дол“, но заради натовареността на централата приемането му се забавило.

 

ЛУМВАНЕТО НА ПОЖАРА ПРОСТО ПРОМЕНИ ЛОКАЦИЯТА НА ГОРЕНЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ, КАТО ПУСНА ПЕЛЕНА В КРАЯ НА ГРАДА, А НЕ ПРЕЗ КОМИНИТЕ НА ТЕЦА.


По публично известни данни в ТЕЦ „Бобов дол“ се гори боклук от Италия, който пристига на пристанище Бургас и се транспортира до Големо село с жп композиции.

Какво е съдържанието на този боклук не е ясно, но най-вероятно това са остатъчни производствени и битови отпадъци, които не могат да бъдат оползотворени чрез рециклиране или компостиране-щадящи природата практики, които в Италия се прилагат, т.е. може да се направи предположение, че боклукът, който идва в Бобов дол, е възможно най-лошият, а не (малко по-безобидните) хартии и слама.
Всъщност централата започна да гори тестово именно слама, за да се прецени дали системите, които са предназначени за горене на въглища, ще могат да се ползват за горене на боклук. За това теца отнесе наказателно постановление и глоба от 40 000 лв., наложена от РИОСВ - Перник и потвърдено от Дупнишкия съд, защото бе извършено без разрешително.

 

ТЕСТОВЕ СЪС СЛАМА ПРОПРАВИХА ПЪТ НА ГОРЕНЕТО НА ПЛАСТМАСА И ВСЯКАКВИ ОТПАДЪЦИ


И теца вече си има официално разрешително да гори боклук. То бе издадено от Изпълнителната агенция по околна среда на 12 април. Тогава обаче сайтът с регистрите на разрешителните не работеше и така разрешителното на централата стана видимо за гражданите седмица по-късно-на 18 април.


В КОМПЛЕКСНОТО РАЗРЕШИТЕЛНО НА ТЕЦА НЕ Е КОНКРЕТИЗИРАНО КАКВИ ВИДОВЕ ОТПАДЪЦИ МОЖЕ ДА СЕ ГОРЯТ, Т.Е. МОЖЕ ДА СЕ ГОРЯТ ВСЯКАКВИ ОТПАДЪЦИ

 

Природозащитните организации имат опасения, че пречиствателната инсталация на централата не е пригодена за горене на отпадъци и е реално неефективна за тази дейност. Припомняме и че през годините на теца са налагани санкции от страна на РИОСВ - Перник, защото при проверки е установявано, че горенето на въглища става без сероочистките да работят или се ползва коминът, който няма пречиствателна система.

Както сме писали, българският клон на една от най-големите екологични организации в света „Грийнпийс“ проведе няколко акции срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ под мотото „Чистият въздух е наше право“.


„ТЕЦ „Бобов дол" е остаряла централа, която замърсява региона постоянно. Подали сме десетки сигнали, че пуши коминът, който не е снабден със сероизчистваща инсталация. Сега към замърсяването от горенето на въглища се добави и горене на пластмаси и общ отпадък, което неминуемо ще доведе до ново замърсяване на въздуха и околната среда.," коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс" – България по време на един от протестите в края на миналата година.

 

ТЕЦ „БОБОВ ДОЛ“ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИЗТОЧНИЦИ НА ОПАСНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ НА ВЪЗДУХА В ЕВРОПА, А СЕГА ГОРИ ОТПАДЪЦИ БЕЗ ДА ПРОМЕНЯ ГОРИВНИТЕ ИНСТАЛАЦИИ ИЛИ ДА ИНВЕСТИРА В НОВИ МОДЕРНИ ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СИСТЕМИ,

категорични са от „Грийнпийс“ и посочват, че въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации, каквито са изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата.


РАЗРЕШИТЕЛНОТО ЗА ГОРЕНЕ НА ОТПАДЪЦИ Е ИЗДАДЕНО БЕЗ ПЪЛНА ОЦЕНКА ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА.


Двама граждани са атакували разрешителното с жалба до министъра на околната среда и водите Нено Димов, но безрезултатно.

„Министърът има право да отмени акта на ИАОС, но отказа. Сдружение „За Земята-достъп до правосъдие“ (организацията обединява усилията на неправителствените организации CEE Bankwatch, „Грийнпийс“ — България и Екологично сдружение „За Земята“, които работят за опазване на околната среда в България) подаде жалба до Административния съд в Кюстендил, с която се иска отмяна на разрешителното. Първото заседание по делото е насрочено за 25 септември. Много хора от Дупница, Бобов дол и страната изразяват желание да се присъединят към жалбата на сдружението, но съветът на юристите е хората да се конституират като заинтересована страна“, обясни и Петко Цветков от „Грийнпийс“.
Всеки гражданин може да се присъедини към делото като заинтересована страна, каквато всъщност сме всички в региона, а и страната.
Затова

 

ОТ „ГРИЙНПИЙС“ - БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОВЕДАТ РЕДИЦА СРЕЩИ В НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ


с граждани от Бобовдолско и Дупнишко. На срещите ще бъде обяснено как може гражданите да се присъединят към делото и как да защитят правото си на чист въздух.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети