Норвегия засече радиоактивен йод на границата си с Русия

DenNews.bg
15.08.2019
размер на текста:

Норвежкият служба за ядрена безопасност е регистрирала малки количества радиоактивен йод във въздуха в Северна Норвегия, дни след експлозията по време на тест на ракетен двигател, съобщава "Ройтерс".
Норвежката служба DSA заяви, че е открила радиоактивния йод в своята въздушна филтърна станция в Сванховд, която е до руската граница. На това място, река разделя двете страни.
Пробите са събрани в периода 9-12 август, докато инцидентът в района на Архангелск в северна Русия стана на 8 август.
"В момента не е възможно да се определи дали е свързано с произшествието в Архангелск миналата седмица. DSA продължава по-често вземане на проби и анализи", допълва службата.
Подобни радиационни измервания не са необичайни в Норвегия, тъй като нейните станции за наблюдение откриват радиоактивен йод около шест до осем пъти годишно, а източникът обикновено е неизвестен.
Руската държавна метеорологична служба съобщи във вторник, пет дни след произшествието на военния полигон, че нивата на радиация в град Северодвинск се повишили до 16 пъти миналия четвъртък, докато медици, лекуващи жертви на произшествието, са изпратени в Москва за медицински преглед.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети