Болно от чума прасе е намерено мъртво в река Струма, заразата е все по-близо до област Кюстендил

DenNews.bg
15.08.2019
размер на текста:

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в област Благоевград. Положителната проба е била взета от трупа на домашно прасе, изхвърлено в река Струма в района на Кресна. Това стана ясно по време на свиканата от областния управител на Благоевград извънредна епизоотична комисия.

По данни на Областната агенция по безопасност на храните прасетата в областта са около 5000, като повечето се отглеждат в домашни условия.
Комисията обсъжда мерките, които ще бъдат предприети в област Благоевград.

Преди малко приключи извънредно заседание на епизоотична комисия към областния управител на Кюстендил, свикано заради случая в Благоевград. Ясно е, че за момента чума в област Кюстендил няма, а какви решения са взети ще съобщим малко по-късно.

 

Припомняме, че първият случай на чума в Югозапада бе регистриран на 6 август в ловно стопанство в Самоков.
Същевременно нови 7 положителни проби за африканска чума са установени при глигани на територията на Държавното ловно стопанство "Извора" край Девин. Информацията бе съобщена на заседанието днес на областната епизоотична комисия в Смолян. Това е второ огнище на заболяването за Смолянска област, след оповестените миналата седмица две положителни проби при мъртви глигани, открити край доспатското село Змеица.

Предстои умъртвяване и загробване на всички диви свине в заградената зона на Базата за интензивно стопанисване на дивеча "Крачова ливада" на ДЛС "Извора". В заградената зона се забранява ловуването на останалия дивеч. "Извора" ще претърпи сериозни щети, ще бъдат отстреляни и загробени около 130 диви свине, които са част от създадена много добра популация, носеща сериозни приходи от международен ловен туризъм, заявиха експерти по лова. Положителните проби са от дива свиня майка и малки приплоди, уточняват от "Извора". Умъртвяването на глиганите в базата на ловното стопанство започва още днес, заявиха от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян.

На заседанието на епизоотичната комисия бе оповестено, че е издадена заповед от Районната дирекция по горите в Смолян, с която се забранява достъпът до определената инфектирана зона в "Извора". Ограничението означава забрана за ловуване, дърводобив, навлизане на туристи, гъбари и външни лица, които нямат отношение към мерките за ограничаване на заразата.

Стопаните на домашни прасета, отглеждани в нерегистрирани обекти от типа "заден двор" в областта, вече са умъртвили животните, съгласно разпореждането на ветеринарните власти, бе отчетено на заседанието на областната епизоотична комисия.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети