Дупнишките спасители на два пъти спасяваха едно и също семейство в рамките на 24 часа

DenNews.bg
15.08.2019
размер на текста:

Планински спасители от Дупница на два пъти спасяваха членове на едно и също семейство в рамките на 24 часа в района между Седемте рилски езера и хижа „Скакавица“.
Първата акция е проведена вчера по сигнал на възрастна двойка, че 14-годишният им внук е изчезнал в района под Езерата. Веднага е започнала акция и момчето е открито невредимо за по-малко от 40 минути.

Днес към спасителите е подаден сигнал от мъжа, че съпругата му е изчезнала по пътя между хижа „Скакавица“ и Езерата. Веднага с жената е осъществен телефонен контакт от спасителите и тя е изведена до пътя към крайната й цел.

Подобни инциденти са ежедневие в планината, особено през летния сезон, когато множество туристи, много от тях слабо или никак подготвени, тръгват да покоряват Рила.

Преди да тръгнете на поход разучете трасетата, по които ще се движите. Погрижете се да сте с мобилен телефон със заредена батерия. Носете в себе си лекарства и вода, особено ако сте на постоянна терапия или здравословното ви състояние предполага, че може да ви потрябват лекарства за сърце, кръвно или др.
Носете в себе си нещо за хапване, за да можете да си помогнете, ако ви прималее или кръвното ви падне.
При изкачване е добре да следите времето на движение и отличителни белези на местностите, през които минавате (ако няма табели), за да може да опишете точно място къде сте, ако се наложи.

Преди да тръгнете на поход задължително си направете планинска застраховка и дайте ясна информация за маршрута и намеренията си на ваши близки, които остават в града, за да могат да подадат точна информация, ако се наложи.

Ако се движите в група и някой пострада, не се опитвайте да го местите сами, а останете с него до идването на спасителите.

Не употребявайте алкохол и други опияти преди и по време на поход.

Планината не бива да бъде подценявана, дори и в ниските й части, дори и по туристическите маршрути.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети