Продължава битката с горските пожари в Гърция

DenNews.bg
14.08.2019
размер на текста:

 Продължава битката с горските пожари и в Гърция, където остават активни най-малко 60 огнища. Най-тежка е обстановката на остров Евия. Атина поиска помощ от ЕС за потушаване на пожарите. Горещото време и силните ветрове допълнително затрудяват овладяването на огъня. Остров Евия е в изключително трудно положение с труден фронт на огъня. Високодостъпните места се гасят с хеликоптери и самолети.

От Европейския механизъм за гражданска защита помогнаха с два самолета, изпратени от Италия. Има готовност и други страни да изпратят самолети, заяви еврокомисар Стилианидис.

Пожарникари, които участват в акцията, съобщават за слаба видимост, причинена от силния дим.

"Трудно се диша, тук е истински ад", споделят огнеборците пред медиите.

Силният вятър разпалва отново загасени огнища. Действа се на няколко фронта. Изгоряха вече 25 хиляди декара горски масиви и резерват.

Със защитен ров около селата спряха движението на огнената стихия към къщите на хората. Няма пострадали, защото евакуацията беше добре организирана.

Министърът на вътрешните работи заяви пред държавната телевизия, че най-важното е да няма човешки жертви.

Другите пожари не застрашават да достигнат до населени места. Пожарът на остров Тасос е напълно потушен. Днес поради температури от над 40 градуса, отново има висок риск от пожари. Властите предупреждават всички да са много бдителни.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети