Страх от газов взрив вся паника в Сапарева баня

DenNews.bg
13.08.2019
размер на текста:

Страх от взрив на газопровода вся паника в Сапарева баня, след като от шахта в близост до параклиса „Св. Георги“ край Сапарево започнали да се чуват силен тътен и свистене.
Изключително притеснени хората започнали да звънят на спешния телефон 112 и в Общината, мнозина споделиха страховете си от възможен взрив, пожар или негативни последици за хората и природата в социалните мрежи. 

"Гръмна газопроводът, а няма сирени, няма нищо!", "Изтича газ, а никой не прави нищо. Ще се запалим в тази жега". "Това не е ли опасно за хората",  "Ще гръмнем като фойерверки", са само част от тревогите на хората, които очаквали пристигането на спасителни екипи и започване на евакуация. 

 

Оказва се обаче, че в случая става дума за контролирано изпускане на въздух от газопровода на „Булгартрансгаз“, доставящ газ от Русия за Гърция и Северна Македония. Проблемът дошъл от това, че от фирмата изпратили предварително писма единствено на пожарната и Гражданска защита, но не и на Община Сапарева баня, която би могла да предупреди кметовете по места и населението за предстоящото контролно изпускане.

„Така се оказа, че хората се уплашиха, защото не знаеха. За по-малко от 20 минути аз бях на мястото и се убедих, че няма никакъв проблем. Паниката обаче беше голяма, което можеше да бъде избегнато, ако бяхме предупредени. Фирмата и пожарната сега си прехвърлят топката чия е била отговорността да бъдем информирани и да не се стига до излишна страхове“, обясни кметът на Сапарева баня Калин Гелев.
Изпускането на въздух от газопровода, при което може да се изпуска и газ, но в нормални количества, е нещо, което се прави всяка година.
„До момента никога ние и респективно гражданите и гостите на община Сапарева баня не сме били информирани предварително. Служителите и работниците, които бяха на място, споделиха, че не са очаквали да има такъв шум, защото до момента не е било чак толкова шумно. Наистина беше много неприятно и да, разбирам тревогата на хората, беше страшно, но не и опасно“, каза още Гелев.
Той е провел разговори с представители на „Булгартрансгаз“ и областния управител, като е обяснил, че очаква занапред Общината също да бъде информирана предварително за контролни изпускания, за да бъдат гражданите известени навреме.Гелев обясни още, че през цялото време на контролираното изпускане на мястото е имало работници. Шахтата е обезопасена, а достъпът до нея е ограничен с огради и табели.
Такова контролирано изпускане се прави на шахтите край Сапарево и Пиперево.

 

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети