60° е минералната вода, открита в дупнишкото село Бистрица

DenNews.bg
01.08.2019
размер на текста:

 Около 60 градуса е минералната вода, която е открита в село Бистрица, обяви на презентацията днес светилото в геотермалната наука проф.доктор Костадин Щерев. Той е най-известният учен у нас, и е в основата на всички открити и реализирани минерални води в България, със сериозни проекти и в Европа. Проф.Щерев заедно с екипа си д-р инж.Васил Петров и д-р инж.Илиян Джобов показаха доклада си от проучванията, които са правили последните 2 години. "Съдбата така се случи, че ни срещна с общинското ръководство. Разговарях с кмета ви инж.Чимев през 2017 година и започнахме, за да довършим нещата до край", обясни доайенът на хидрогеологията у нас. "До 1999 година имахме огромни възможности за проучване на този природен ресурс чрез изследователския институт, но след това тази дейност бе прекратена от държавата. До тогава можехме и сме правили сондажи до 3,5 км в Северна България и до 1,5-2 км в Южна България. Находището на минерална вода в региона не е нещо ново. Открихме я още през 1961 година, когато правихме сондажите в региона. Първо в Овчарци, а след това в Бистрица. На 385 метра дълбочина в землището на Бистрица температурата бе в порядъка на 45-50 градуса, а самата вода е в диапазон от 900 до 1000 метра около 60 градуса. Тя е от едно семейство на водите в региона, като тази в Сапарева баня и Долна баня. По никакъв начин, водата под Бистрица няма да вземе тази на Сапарева баня, тъй като нямат нищо общо", обясни проф.Щерев. Той показа и първият изготвен атлас от Института, който е от 1971 година и е обобщил в себе си цялата информация от 10-годишното проучване на различни места в България. "Станке Димитров тогава отговаряше и попадаше на база откритите води и климатични възможности, които дава Рила за един от 6-те центъра в България за крайградско и спортно възстановяване, рехабилитация, лечение на различни болести. В Крайни дол например на около 300 метра под земята индикацията бе за 42-45 градуса минерална вода. Това бе другото място, където сме правили сондаж. В самия град не сме открили находище на нормална дълбочина, но в околни села има предпоставки, които не сме изследвали. От правителството тогава отбелязаха, че информацията е наистина много ценна и важна, но приоритетите са други, а и туризма бе затворен за Запада. Не сме дорасли още за този вид развитие, но ще му дойде времето, отбелязаха при предоставянето на данните управляващите тогава. 10 години труд стоят 50 години в очакване на реализацията", сподели професорът, който е ръководел тогава проекта.
Между 45-50 литра в секунда е дебитът, който тече в недрата под селото, а целта която ще се преследва с първата сонда е около 20-25 л/сек. В момента община Сапарева баня добива около 11 л/сек. "Направили сме сондата, която ще ни даде тази възможност, за да имаме максимално голям дебит, с необходимите материали, които да не я калцират с времето. Това ще бъде първата такава, но за да се хване и останалото количество, ще трябва поне още една точка. Във Велинград са например 5", уточни ученият, който даде примери за използването на такава вода в Европа и за друг вид дейности. Той обърна внимание и на много сериозния проблем с подземната инфраструктура за пренос на водата. "Много е важно да се направи качествено, защото в момента няма нито един център, където се добива минерална вода и където да няма караници. Защото е правено на принципа на бакалските сметки", категоричен бе проф.Щерев.


"Спряхме се на три терена в Бистрица. Единият бе частен и отпадна. В съседство на него имаше общински терен, където проведохме проучванията. Използвали сме специално закупена техника, която прави проверка до 1200 метра. В първата точка, минералната вода е под това равнище и нямаше как да определим дебит, температура и другите характеристики. Другият терен бе в района на детската градина в селото и там получихме отличните резултати на 900-1000 метра. Да, държавата не финансира този вид дейности, но затова пък това направи Община Дупница, която по действащото законодателство ще бъде собственик и отдава водата", уточни проф.Щерев. "Финансирането е на 100% от Община Дупница. За нас бе важно да знаем - има ли вода или няма и ако има в какво количество е, нужна ли е, може ли да се добива и има ли свойства. Оказа се, че има и затова стартирахме процедурата през РИОСВ, така че връщане назад няма. Казах го преди време, потвърждавам си думите и сега - бъдещето ни е в туризма. Разбира се, че всеки инвеститор в която и да е сфера е добре дошъл, но с този богат природен ресурс, който имаме, сме длъжни да го реализираме. Около 690-700 хиляди лева е самият сондаж, както и още около 150 хиляди за следсондажните дейностите или около 1 млн.лв общо.

Вариантите за финансиране са два - или получаваме безвъзмездно от Държавата тази сума или залагаме в бюджета за 2020 година тези пари от собствените ни приходи и го правим. През това време документалната процедура си тече. Това бе и причината по никакъв начин терените в района от жк.Бистрица към село Бистрица, които са собственост на Община Дупница да не се отдават. Нито един квадратен метър не сме продали или отдали под наем. Това е богатство за общината, което ще реализира потенциала си в следващите години. Ето, жителите на селото сами знаят, че дори цените на имотите в селото вече скочиха драстично и е нормално", коментира инж.Чимев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети