13 художници изваяха картини с образа на Невена Коканова

Благотворителна изложба набира средства за паметник на актрисата в родна Дупница

DenNews.bg
01.08.2019
размер на текста:

Николай Табаков (вляво) и Драган Милев-Дари

Благотворителна изложба с портрети на Невена Коканова, част от инициативата за набиране на средства за издигане на паметник на актрисата в родна Дупница, бе открита снощи в галерията на общественика Николай Табаков в София.
Припомняме, че инициативата за паметник на актрисата е именно на художника музикант. На поканата му да нарисуват портрет на Невена Коканова откликнаха 13 художници от цялата страна, сред които Стефан Балтов от Горна Оряховица, Иван Иванов от Дупница, Жасмина Широва от София, писателят Калин Терзийски, Пирин Македонски от Кюстендил, Драган Милев-Дари от София, Светозар Колев-Питкин от Габрово, Надя Пеовска от Бургас, Александрина Валенти от Варна и други.


Само снощи в галерия „Лампион“ са събрани 980 лв., от които 850 лв. от продажбата на три картини и 130 лв. от продажбата на картички.
Продадените картини са на Жасмина Широва, Калин Терзийски –заявена още преди откриване на изложбата и на Пирин Македонски-този портретът е избран от англичанин.
Изложбата може да бъде видяна в галерия „Лампион“ на ул. „Кракра“ 2А в столицата до 14 август.
„Идеята е след това изложбата да бъде представена и в Дупница. Радостен съм от интереса и благодаря на всички художници и посетители“, каза Николай Табаков.

До момента са събрани около 3000 лв.
Припомняме, че инициативата бе обявена от Табаков през месец февруари тази година. Неговата идея е в събирането на средства да се включат колкото се може повече хора. Така, както дупничани навремето са изградили хижа „Скакавица“ -с малки, но много на брой дарения. Така, според Табаков, паметникът ще бъде поклон от цяла Дупница пред таланта на Невена Коканова, но и ще бъде символ на гражданския дух и обединението ни в смислени каузи, в името на изкуството, културата и красотата.
Припомняме още, че Николай Табаков се е срещал с родената в Дупница актриса през 90-те години, като тогава Коканова приема поканата му да играе на дупнишка сцена. За съжаление това гостуване пропада заради организационни неуредици. „Тя обаче говореше с добро чувство за града и дупничани“, казва Табаков.

 

Може да се включите в инициативата с дарение на:

АЛИАНЦ БАНК
iban - BG52BUIN95611100627436
swift - BUINBGSF
Сдружение "Паметник на Невена Коканова в Дупница"

 

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети