Собственикът на „Биволъ“: Прокуратурата прави внушение за наша вина, готви се атака срещу нас

DenNews.bg
01.08.2019
размер на текста:

Специализираната прокуратура за пореден път намеси името на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ в разследването на хакерската атака срещу НАП. След изказването на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че е открита папка „търсене за Бивол“ в компютъра на арестувания и обвинен за източването на данните Кристиян Бойков, вчера и разследващият прокурор Евгения Станкова направи внушения за участие на журналистите в атаката срещу НАП.
По думите на Станкова комуникацията между собственика на „Биволъ“ и един от обвиняемите по делото е ставала през таен част през приложението „Телеграм“. А данните били изпратени на сайта две седмици преди да бъдат изпратени до редица наши и чужди медии.
Така прокуратурата, макар и само с намеци, насочва общественото мнение към евентуално поръчителство и участие на „Биволъ“ в хакерската атака. Което пък става на фона на пълна тишина за това търси ли се вътрешен човек или хора в НАП, които да са свързани с изтичането на данните, тъй като според компютърни специалисти така структурирана атаката почти сигурно е станала с пробив отвътре.
За момента прокуратурата не говори и за стореното от медиите, публикували данните и паролата за достъп, което също е нарушение.
„Казаното от спецпрокурор Евгения Станкова е абсолютна лъжа и тотална клевета. Казвам го най-отговорно като собственик на сайта „Биволъ“, който пряко е въвлечен и измислен сценарий за атака от страна на специализираната прокуратура.
Никога не съм се познавал с някой от тази фирма-нито Кристиян Бойков, нито неговия пряк началник, нито Иван Тодоров. Освен това не ползвам програмата „Телегам“ за чатове и или за други неща. Такава програма аз не ползвам. Държа ясно да кажа - не сме получавали никакви данни две седмици предварително, както твърди спецпрокурорката. Получихме писмото за изтеклата от НАП информация по едно и също време с останалите медии-на 15 юли в 10 часа, 3 минути и 22 секунди. Точно в този час писмото за теча на данни дойде на редакционната поща. Ние само получихме анонимния имейл“, обясни собственикът на „Биволъ“ Асен Йорданов и посочи, че сайтът не е дал достъп до изтеклите данни.
„Това направиха две телевизии, НТВ и „Европа“, близки до властта. Точно те публикуваха паролите. Те дадоха неограничен достъп до личните данни на хората. Всичко, което публикуваме в „Биволъ“ е съобразено с личните данни и журналистическия кодекс. В момента обаче никой не търси сметка на телевизиите. Спецпрокуратурата да е споменала нещо за тях?
Правят се постоянни и тенденциозни опити да се атакува „Биволъ“. Те са симптом за целенасочено внушение за несъществуваща вина. Това се прави с цел медията да бъде унищожена заради политически и криминални интереси. Прокуратурата е извън всякакъв контрол. Никой не й търси сметка, ако клевети, лъже, повдига фалшиви обвинения. Това е прокуратурата на Вишински – тя упражнява диктаторски режим. И ние сме първите, които попадаме под тези удари“, казва още Йорданов.
Той е категоричен, че ще алармира за случващото се цялата европейска и световна общност.
„Ще известим, че в България се смазва всеки свободен глас. Отделно от това ще дам под съд въпросната прокурорка, защото тя лично ме клевети. Нейното изявление има официален статут. Призовавам я да коригира изявлението си, защото след това ще е късно. Голям грах е да злоупотребяваш със служебното си положение, за да удряш беззащитни и невинни граждани и медии. Не може така. Всичко се връща на този свят. Как Евгения Станкова ще хвърля такива лъжливи обвинения? Утре тя, пък и всеки друг може да попадне под такива удари. Всеки може да стане жертва на такава показна акция“, посочи още собственикът на „Биволъ“.
Според него дадените сигнали в изказванията на Гешев и Станкова може да означават, че се готви операция срещу „Биволъ“
„Явно се готвят да влязат при нас. В медиите на Пеевски има целенасочена клеветническа кампания с призив към НАП и прокуратурата да влязат в офисите, да ни обискират и ревизират. Има нова клеветническа статия срещу мен, с призиви отново към прокуратурата и НАП за тежки действия срещу нас. Тази атака отново е анонимна. Спецпрокуратурата се опитва да ни издаде смъртна присъда. Иска директно да ни екзекутира. Няма да стане това. Ако стане, ще бъде с ефекта на ядрен взрив. Случващото се у нас е като по времето на фашизма. В момента сме свидетели на пълзящ репресивен режим.
На прокуратурата не й пука, нямат скрупули кой в какво и дали основателно ще обвини. Лъжат и хвърлят безпочвени обвинения и си правят каквото си искат. Хората не си дават сметка, че в момента гледат сеир. Казват си: „Дай да погледаме как ще атакуват „Биволъ“, утре „Фрог нюз“ и т. н. Но в същото време изобщо не си дава сметка че рано или късно и той ще попадне под техните удари. След първите жертви ще им стане по-лесно. Това е държавен тероризъм срещу медиите. Това е Гестапо. Дайте да запалим Райхстага, за да обвиним когото трябва. Ами я си представете, ако те са си пуснали теча“, обясни още Йорданов и посочи, че фирма „ТАД Груп“ е работила за държавата.

„Какво прави „ТАД Груп“ в комплекса, в който живее Владислав Горанов? Какво да си мислим? Иван Тодоров е лице на списание „Мениджър“, собственост на бизнес-ортака на Иван Съриев -кръстникът на финансовия министър Владислав Горанов, който му даде да живее в неговия апартамент безплатно. За да излезеш в сп. „Мениджър“ трябва да си в кръга. Нито мен, нито теб са снимали там. Тази фирма се е хранила от властта. Тя работи с властовите институции. Защо ще пускат теч? Какъв е интересът им?
Течът е целенасочено пуснат, за да се саморазправят с нас. И ако се проучат фактите и се направи независимо разследване, ще им лъснат задниците. Течът е изтекъл по вина на НАП. И прокуратурата да не се опитва да прехвърля проблема от болната на здравата глава. Има небрежност и недобър контрол. Това го твърдя категорично. Вината си е тяхна. Ако някой нещо е теглил, той е използвал техните пробойни и слабости. НАП не е опазила данните на хората. Това е истината. Но сега се използва случая за саморазправа с независимите медии“, посочи още той.

В интернет предаването „Контракоментар“ на Асен Генов Йорданов обясни, че „Биволъ“ редовно получава всякаква информация и сигнали от анонимни изпращачи. И точно тук е ролята на добрия разследващ журналист-преди да се направи публикация да се провери достоверността на подадената информация и тя да бъде публикувана едва след обработка, която ще гарантира, че няма да изтекат деликатни данни и то особено за странични лица. Той посочи още, че е показателно, че прокуратурата дори не е наясно, че той е собственикът на „Биволъ“. Първоначално Станкова не цитира име, но след това е споменато името на Атанас Чобанов, който всъщност е главен редактор на сайта. „Това говори колко подготвена е прокуратурата“.
Използвани са материали на frognews.bg и „Контракоментар“.
Вижте цялото участие на Йорданов в предаването на Асен Генов:

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети