Задължават аптеките да дежурят нощем по график

DenNews.bg
09.07.2019
размер на текста:

Мерки за осигуряване на 24-часов достъп до медикаменти подготвя здравното министерство, като идеята е в областните центрове без денонощни аптеки, съществуващите да дежурят и през нощта.
За целта ще бъде изготвен график. Аптеките, които откажат да работят и през нощта ще бъдат санкционирани. Това предвиждат промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Припомняме, че през 2015 г. същите идеи вече бяха предлагани, но не се стигна до промяна в закона.
Денонощните аптеки в България са едва 30-ина от всички 3600 действащи в страната. Денонощни аптеки липсват напълно в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. Около 50 000 души в 16 малки общини въобще няма откъде да си купят лекарства, тъй като там аптеки няма, отбелязва "Медиапул".
За да работи денонощно аптеката трябва да отговаря на определени изисквания.
"Трябва да има поне четирима магистър-фармацевти. Трябва да има нощно гише, което да е със съответната охрана или ограничен достъп на пациентите до помещението на аптеката. На следващо място - да има видеонаблюдение, да има паник бутон", обясни професор Илко Гетов - председател на Български фармацевтичен съюз, цитиран от БНТ.
Аптеките, които не отговарят на изникванията, трябва да ги пригодят, а това ще увеличи разходите им. В сметките не влизат допълнителните възнаграждения за нощен труд. Според председателя на съсловната организация обаче санкциите няма да са ефективни, а могат да доведат до закриването на аптеки.
От фармацевтичния съюз все пак подкрепят идеята, с уговорката че има много детайли за изясняване. Окончателният вариант на предложените промени ще бъде публикуван за обществено обсъждане следващата седмица.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети