Ислямисти извършиха масова екзекуция на заподозрени в шпионаж

DenNews.bg
08.07.2019
размер на текста:

Най-малко 10 души са били екзекутирани от африканския клон на "Ал Кайда" - "Ал Шабаб" в Сомалия. Убитите са разстреляни по обвинение в шпионаж, съобщи африканския клон на радиостанцията RFI, предаде БГНЕС.
Екзекуциите са извършени в южната част на страната, където групата контролира големи територии. Ислямистите често обвиняват местни жители, че предават информация на сомалийската армия или на чужди държави, за да подпомогнат борбата срещу тероризма. "Шпионите" често са цивилни, които живеят близо до техните бази. Заподозрените в шпионаж са осъдени от съдилищата, които са контролирани от групата, след което са подложени на различни видове екзекуции. Екзекуциите се провеждат на обществени места и се предават на живо от пропагандните канали на групата, за да се внуши страх сред населението.
Радикалната ислямистка група „Ал Шабаб“ е базирана в Сомалия и има тесни връзки с "Ал Кайда. Тя води въоръжена борба срещу централното правителство на Сомалия и възпрепятства хуманитарните действия на ООН.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети