Депутатите приеха оставката на Пламен Георгиев, пак ще бъде прокурор

DenNews.bg
31.07.2019
размер на текста:

Депутатите приеха оставката на Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.
Той бе освободен от поста с 120 гласа "за", "против" - 3 и "въздържал се" – 3.
Председателят на парламента Цвета Караянчева закри разискванията поради липса на изказвания. Преди почивката, която се наложи във връзка с искането на БСП за изслушване в зала на Пламен Георгиев, Караянчева представи изпратено писмо от заместник-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев, с което се предлага на Народното събрание да прекрати предсрочно правомощията на Пламен Георгиев във връзка с постъпило от него заявление.
Припомняме, че по-рано днес Георгиев депозира оставката си в КПКОНПИ.
За себе си съм убеден, че това беше целенасочена атака, но, освен това имам и семейство и държа на безупречната репутация, не мога да позволя да се хиперболизира едно нищо. Така бившият вече председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев обясни пред журналисти в парламента защо се оттегля от поста.
Той поясни, че атаката идва от засегнатите олигарси.
На въпрос дали има доказателства за твърденията си отговори: Ако имам доказателства, естествено е, че ще ги предоставя. Но очевидно е, че една новина, която, според мен, не е новина, която не би трябвало да буди такова внимание, беше държана седмици наред и бях атакуван съвсем несправедливо.
Важното е, подчерта Георгиев, че всичко, което съм правил е законно, не съм купувал евтино - видя се по цените - 1000 евро на квадрат, не съм купувал от свързани лица , а от частно, не съм променял данъчни оценки.
Пламен Георгиев уточни, решението за оставката му е било обмислено в месеците, през които е вървяла проверката. Той заяви, че никога не е бил проверяван от антикорупционната комисия, която до днес оглавяваше.

В крайна сметка името ми е изчистено, каза той. И уточни, че преди да депозира оставката си, не се е срещал днес с премиера. Той възнамерявал да се върне към работата си като прокурор.
Пламен Георгиев заяви, че е получил и заплаха за живота си и в момента е с охрана.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети