Задържаха собственика на ТАД Груп на летище София

DenNews.bg
30.07.2019
размер на текста:

Иван Тодоров, собственик на ИТ компанията "ТАД Груп", в чиито компютри прокуратурата откри източените данни от Агенцията за приходите, се прибра в България и е задържан на летището, предава bTV. Той е пристигнал тази сутрин към 9 ч. с полет от Истанбул.
Тодоров е шеф на задържания за източването на данни от НАП Кристиян Бойков.
Първоначално се очакваше той да кацне в понеделник вечерта.
Преди дни срещу Иван Тодоров беше повдигнато задочно обвинение в подбудителство към тероризъм при кибератака. Беше издадена европейска заповед за арест и собственикът на "Тад Груп" беше пуснат за търсене в Шенгенското пространство. В същото време той обяви, че се намира на планирано бизнес пътуване в Канада и гарантира, че ще се върне.
"Нека да дойде и ще преценяваме как ще се действа. Колегите са готови с обвинение, ще му бъде предявено такова. За мярката за неоткроление ще се прецени на момента", заяви в понеделник ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.
Към днешна дата Тодоров е собственик на над 25 фирми за управление на хотели и заведения из цялата страна, а състоянието му се оценява на няколко милиона евро. Занимава се и със строителство. Предлагал стипендии на свои служители, за да завършат висшето си образование и най-добрите IT частни училища у нас.
Обвинения получиха и двама негови служители - Кристиян Бойков и Георги Янков. След арестите, Бойков и Янков вече са на свобода - съответно с подписка и под гаранция от 20 хиляди лева.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети