МВР предупреждава: Паленето на огън до ниви и гори абсолютно забранено

DenNews.bg
03.07.2019
размер на текста:

Паленето на огън близо до земеделски и горски масиви е абсолютно забранено, напомниха от МВР във връзка с високите температури и започналата жътвена кампания. В горещото време опасността от пожари се повишава и затова службите припомнят основните превантивни мерки. Освен пълната забрана за палене на огън, забранено е още тютюнопушенето и паркирането на МПС в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 м от тях. След прибиране на реколтата е забранено изгаряне на стърнища, на сухата тревна растителност в слоговете и крайпътните ивици, както и на други растителни остатъци и отпадъци.
Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари, напомнят също от МВР.
Юридическите лица, стопанисващи републикански, общински и частни пътища, преминаващи през и/или покрай житни посеви, са длъжни да осигуряват механично отстраняване на сухите треви и храсти, горими предмети и материали в сервитута на пътя. А земеделската техника, която се използва за жътва и обработване на площите след това задължително трябва да е технически изправна и да е оборудвана с необходимите уреди за пожарогасене.
Опасност от възникване на пожари има и при приготвянето на зимнина от домакинствата, посочват още от МВР и препоръчват:
Паленето на открит огън за приготвяне на зимнина да става на специално пригодени за целта места, при безветрие и на безопасни разстояния от съседни сгради (8-10м.). В радиус на 2 м около мястото на огъня, се почиства от горими отпадъци, предмети и суха трева.
Да има непрекъснат надзор над огъня и подръчни средства за гасене (кофи с вода, градински маркуч и др.) След приключване, огънят да се изгасява напълно, като не се оставят тлеещи въглени, а мястото да се наблюдава в следващите часове.
При забелязване на пожар незабавно се обадете на тел.112.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети