В Бобов дол пълнят сърце с пластмасови капачки в името на недоносените деца

DenNews.bg
26.07.2019
размер на текста:

Жителите на Бобов дол показват изключителна гражданска активност с подкрепата си към кампанията за събиране на пластмасови капачки на инициативата „Капачки за бъдеще“.
Металното сърце е разположено на централната алея пред сградата на Община Бобов дол, а за двете седмици от поставянето му е запълнено почти наполовина.
Кампанията „Капачки за бъдеще“ разполага с 450 доброволни пункта в цялата страна, но в региона Бобов дол е единственият град с метално сърце за събиране на капачки. Инициативата за това е на кмета Елза Величкова.
Кампанията има две благородни цели-да спести тонове пластмасови отпадъци (като едновременно популяризира ползите от рециклирането) на природата, а с това да се съберат пари за кувьози за недоносени деца.
През 2017 г. със събраните от пластмасови капачки средства бе дарен един кувьоз, през 2018 г. те са 2, а само от началото на тази година болници в страната получиха девет кувьоза.
Целта на „Капачки за бъдеще“ е тази година да бъде рециклирана 100 000 кг пластмаса, като към момента тя е изпълнена на 70%-рециклирани са 70 000 килограма капачки.
По план до края на годината трябва да бъдат закупени и дарени още четири кувьоза.
От „Капачки за бъдеще“ вече отчитат, че не може да се говори за недостиг на кувьози в страната, затова следващата стъпка е кампанията да продължи, като събираните средства ще отиват за закупуване на друга нужна медицинска апаратура за лечение на деца. За това вече се водят разговори с болниците в страната.

 


Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети