ВиК-Дупница се размина с наказание за влошено качество на питейната вода в две села

DenNews.bg
25.07.2019
размер на текста:

ВиК-Дупница няма да получи наказание заради влошени показатели на питейната вода в селата Самораново и Палатово, включително съдържание на Ешерихия коли и Коли форми.
Районен съд-Дупница отмени две санкции, наложени на ВиК от Регионалната здравна инспекция-Кюстендил, тъй като от РЗИ не спазили посочения в закона срок за издаване на наказателно постановление. Потвърдените с лабораторни изследвания отклонения от нормите са установени през лятото на миналата година.
Първата санкция, предвиждаща водното дружество да плати 1000 лв. глоба, е наложена от РЗИ, след като при постоянния мониторинг било установено, че питейната вода в село Палатово не отговаря по микробиологични показатели на наредбата за качеството на питейната вода. Установено е несъответствие (наличие и завишени стойности) по показатели Ентерококи, К.Перфрингерс, Коли форми, Ешерихия коли.
Втората санкция, предвиждаща също глоба от 1000 лв., е наложена на ВиК, след като е установено, че и питейната вода в Самораново не съответства на изискванията на контролираните микробиологични параметри.
Съдът констатира нарушения на процедурата при издаване на наказателните постановления, а именно, че те са издадени след предвидения в закона шестмесечен срок. Актът за установено административно нарушение е съставен от РЗИ на 10 август 2018 г., което означава, че наказателните постановления е трябвало да бъдат издадени и връчени на ВиК до 10 февруари тази година.
Наказателните постановления обаче са съставени след крайния срок, поради което съдът го отмени като незаконосъобразно.
Закъснението за Палатово е една седмица, а за Самораново е десет дни.
Решението на Дупнишкия съд може да се обжалва пред Административен съд-Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети