Столичен адвокат е вторият българин, стъпил на К2 след Боян Петров

DenNews.bg
25.07.2019
размер на текста:

Столичен адвокат записа името си в историята на родния алпинизъм, като стана вторият българин покорил най-трудния връх за изкачване и втори по височина в света-К2.
Стефан Стефанов е изкачил К2 като част от международна експедиция от 18 души тази нощ, съобщи БНТ. В 2:27 българско време той е изпратил съобщение, че е на върха. Към 6 часа Стефанов вече е слизал към Лагер 2.
На 18-ти юли Стефанов и още няколко десетки души стигнаха на 400 метра под върха, но се наложи да прекратят атаката, заради дълбок сняг, лавина опасност и липсата на опънати въжета до върха. След 3-дневна почивка в Базов лагер, на 22 юли Стефанов и вече намаленият състав на желаещите да изкачат върха поеха нагоре.
През май Стефан Стефанов изкачи третия по височина връх на планетата - Канчендзьонга, а миналата пролет - Еверест.
Досега К2 беше изкачван само от големия ни алпинист Боян Петров, който завинаги остана в Хималаите миналата година. Петров стъпи на К2 на 31 юли 2014 г. Така става и първият българин, изкачил 3 осемхилядника за 100 дни. По-рано същата година, през май, Петров изкачи Канчендзьонга, а на 23 юли - и Броуд Пик. Двойното изкачване - на Броуд Пик и Канчендзьонга, за 8 дни (и то без допълнителен кислород) е световен рекорд.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети