Управляващите окончателно въведоха неограничените дарения от бизнеса за партиите

DenNews.bg
24.07.2019
размер на текста:

Управляващото мнозинство остави в сила отворено финансиране на партиите, чрез неограничени дарения от физически и юридически лица. Решението мина със 129 гласа "за", 84 бяха "против", а 1 се въздържа. Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето на този вид финансиране. Юридическите лица могат да финансират партии само чрез дарения и не трябва да бъдат с просрочени публични задължения или да са регистрирани в офшорни зони. А в доклада на комисията по бюджет и финанси, с който се подкрепи падането на ветото на президента, не е вписан нито един мотив против аргументите на президента – основният е, че бизнесът няма да дарява пропорционално, а както прецени и ще го прави по икономически интерес, не по политическо убеждение.


„Правите гадна мръсотия относно собствения си народ“. заяви депутатът от БСП Антон Кутев при разглеждане на ветото на президента Румен Радев над Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за финансирането на партиите.
"Президентът казва, че един лев е достатъчна субсидия за партиите", разтълкува мотивите на ветото депутатът Тома Биков от ГЕРБ.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев призна, че има опасност дарителите да влияят върху политиката на партиите. Това, че има такава опасност, не означава, че се нарушава Конституцията, подчерта Йордан Цонев.
Според народния представител от левицата Крум Зарков с финансирането на партиите те ще служат на бизнес интересите, а не на интересите на народа. „Вие бълбукате, за да прикриете елементарния факт, че продавате политическата ни система,“ обвини червеният депутат управляващите.
Патриотите са притеснени, че ще останат две партии - ГЕРБ и БСП. Според Славчо Атанасов с това решение се умъртвявали малките партии.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети