Босна сложи белезници на бивш собственик на „Кремиковци“ и ЦСКА

DenNews.bg
24.07.2019
размер на текста:

Индийският бизнесмен Прамод Митал, по-малкият брат на стоманения магнат Лакшми Митал, е арестуван в Босна по обвинения в измама и "злоупотреба с власт", предаде АФП. Случаят е свързан със завод за коксуване в североизточния град Лукавац, който Прамод Митал е управлявал заедно със съдружник от 2003 година. Той има 1 000 служители, уточнява БГНЕС.
"Полицията, която е действала по прокурорска заповед, арестува председателя на надзорния съвет на ГИКИЛ, Прамод Митал", заяви прокурор Казим Серхатлич пред репортери.
ГИКИЛ е основан през 2003 година, а коуправител му е Global Steel Holdings на Прамод Митал. Други двама служители на компанията - генералния мениджър Парамеш Бхаттачария и друг член на надзорния съвет - също са арестувани. Те са заподозрени в "организирана престъпност, по-специално злоупотреба с власт и икономически престъпления", каза прокурорът. Ако бъдат признати за виновни, заподозрените могат да получат присъди до 45 години.
Издадена е заповед за арест и на четвърти човек, "който се смята за член на въпросната организирана престъпна група с Прамод Митал на върха". Заподозрените ще се явят пред съда в сряда.
Според уебсайта Zurnal.info, се предполага, че заподозрените са присвоили "поне 5 милиона марки" (2,5 милиона евро, 2,8 милиона долара).
Прамод Митал притежава няколко компании на Балканите. Global Steel Holding е най-големият производител на стомана в света. На 15 август 2005 година Прамод Митал, заедно с брат си, Винод Митал, придобиват и 71% от "Кремиковци АД". Прамод има заводи в Босна и Херцеговина, Индия, Либия, Нигерия и Филипините. Добива кокс, минерали и метали, извършва дейности в инфраструктурата и енергетиката. На 4 декември, 2006 година Прамод Митал стана мажоритарен собственик на ПФК ЦСКА, купувайки го от Васил Божков, но в момента не притежава акции в клуба. Източник: actualno.com

 

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети