Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

DenNews.bg
23.07.2019
размер на текста:

 Борис Джонсън спечели оспорваната надпревара за лидерския пост на британските Консерватори и ще бъде следващия министър-председател на Великобритания. Бившият кмет на Лондон и бивш външен министър получи почти два пъти повече гласове от опонента си - сегашния първи дипломат Джеръми Хънт.

В победната си реч, Джонсън благодари на Тереза Мей за свършената от нея работа и даде заявка, че Брекзит ще има и то в рамките на следващите три месеца. Като друг свой приоритет той посочи това да не допусне лидерът на Лейбъристите - Джеръми Корбин, да вземе властта. Утре се очаква Джонсън официално да поеме премиерския пост, след като се срещне с кралица Елизабет Втора. За Борис Джонсън гласуваха 92,153 от членовете на партията. 46,656 са дали гласа си за другия претендент - външния министър Джереми Хънт. Тереза Мей поздрави Джонсън в профила си в Туитър. В избора на нов лидер на Консервативната партия участваха 160 000 членове на торите. Победителят заема не само лидерското място начело на торите, но ще стане и следващият министър-председателя на Великобритания.

Борис Джонсън – бивш външен министър и кмет на Лондон, беше сочен като ясен победител в надпреварата, въпреки че членове на кабинета вече обявиха, че ще подадат оставка, ако той бъде избран. Във вторник Тереза Мей, която се оттегля след бунт в собствената й партия срещу сделката за Брекзит, присъства на последното заседание на кабинета си.

Официално тя ще връчи оставката си на кралица Елизабет Втора в сряда следобед, след като отговори на въпросите към премиера в парламента.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети