Работодателите са длъжни да спазват мерки за работа в жегите

DenNews.bg
23.07.2019
размер на текста:

С повишаването на температурите през лятото възниква и опасността от хипертермия /прегряване на организма/, топлинен и слънчев удар по време на работа. От КНСБ-Дупница припомнят основните мерки, за да се намали рискът за здравето на работниците и служителите:
• Постоянно проветряване на неклиматизираните помещения.
• Осигуряване на работно облекло, улесняващо топлоотделянето – от естествени материи /памук, лен/, с подходящ дизайн /удобно и широко/. При работа на открито – защита на главата с шапка, използване на работно облекло със светъл цвят.
• Осигуряване на рационален питеен режим с оглед компенсиране на загубите на течности и минерални соли /минерална вода, чай, айрян/.
• При възможност монтиране на средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите.
• Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори и др. средства за защита от пряко слънчево огряване.
• Други подходящи мерки са преместването на работата на места без достъп на пряка слънчева светлина, например в приземни етажи.
• Оборудване на климатизирани помещения за рационално охлаждане и почивка.

При работа на открито важно място заемат и организационните мерки, които включват промяна на работното време, преминаване на гъвкаво работно време, така че да се избягва работата в най-горещите часове на деня – започване на работа в ранните часове на деня и / или приключване във вечерните часове.

Продължителността на въздействие на високите температури може да се намали чрез въвеждане на повече и по-продължителни регламентирани почивки по време на работа, провеждани в специално обзаведените помещения с оптимален микроклимат /рекреационни възли/.
Работодателите следва да полагат особени грижи за работещите непълнолетни лица. Забранява се работа на непълнолетни лица при температура на въздуха в помещение над 25 градуса, като се допуска температура на въздуха до 28 градуса в случаите, когато температурата на външния въздух е над 25 градуса. Забранена е работа на открито на непълнолетни лица при температури над 30 градуса.
Освен тези мерки за превенция, работодателят трябва да създаде организация за ефективно оказване на помощ в случай на инцидент - топлинен или слънчев удар, която следва да започне веднага след появата на първите признаци.
Максималната гранична стойност на температурата на въздуха на постоянни работни места е:
-не по-висока от 28 градуса – за лека и средно тежка физическа работа;
- не по-висока от 26 градуса – за тежка физическа работа.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети