Турската полиция организира национална хайка за лов на превратаджии срещу Ердоган

DenNews.bg
02.07.2019
размер на текста:

 Турската полиция започна национални акции във вторник, за да задържи 122 души, обвинени във връзки с групата, обвинена в опита за преврат през 2016 г.. Прокурорите от Истанбул, Коня и Измир издадоха десетки заповеди за арест за заподозрени, включително военни, някои от които все още са на служба, а някои вече са уволнени - според Анадолската агенция. Агенцията заяви, че досега са заловени 41 заподозрени.

След опита за свалянето на президента Реджеп Тайип Ердоган десетки хиляди бяха задържани по подозрение за връзки с живеещия в изгнание в Пенсилвания мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, който е обвинен в нареждане на неуспешния преврат. Той категорично отрича обвинението.

От 2016 г. над 140 000 служители в държавния сектор са уволнени или трудовите им взаимоотношения са преустановени по подозрителни връзки с Гюлен.

Имаше стотици задържания през последните месеци, въпреки критиките от страна на западните съюзници и активисти за правата на човека, които твърдят, че Анкара използва чистката, за да навреди на опонентите си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети