Поредни 10 дни арест за опозиционния лидер Алексей Навални

DenNews.bg
02.07.2019
размер на текста:

10 дни затвор е поредната присъда за руския опозиционен лидер Алексей Навални. Решението на московски съд е заради участието му в спонтанния протест в защита на набедения разследващ журналист от интернет изданието „Медуза“ Иван Голунов.
Както писахме, в дома на Голунов бяха подхвърлени наркотици, а набързо той бе задържан и обвинен като разпространител на дрога. Последва небивала обществена реакция, включително и от страна на големите руски вестници, както и многохилядни протести. Заради обществения натиск се случи нещо нечувано-обвиненията срещу Голунов бяха свалени, като полицията призна, че се касае за опит за набеждаване. Веднага след освобождаването на журналиста последва масова демонстрация с искане поръчителите и изпълнителите на поръчката срещу него да бъдат наказани. Именно заради участието в тази демонстрация Навални и още близо 500 души бяха задържани.
"Десет дни в затвора заради демонстрация срещу произвола. Неприятно е, но си мисля, че сторих правилното нещо. Ако продължим да си мълчим и да си седим у дома, произволът никога няма да приключи", написа Алексей Навални в Тwitter. През последните години Навални е многократно задържан и осъждан заради организирането на демонстрации срещу властта. Припомняме, че в началото на април тази година Европейският съд за правата на човека реши, че Русия е нарушила правата на руския опозиционен лидер, като го е поставила през 2014 г. под домашен арест и е ограничила политическата му активност.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети