24 присъди за убийството на две туристки в Мароко, трима са осъдени на смърт

DenNews.bg
19.07.2019
размер на текста:

Марокански съд за борба с тероризма издаде 24 присъди за извършеното по изключително жесток начин убийство на две туристки през месец декември м.г. Трима от подсъдимите получиха смъртни присъди, а останалите са осъдени на затвор –от 5 г. до доживотен затвор.
Двете скандинавки са подложени на гаври, а след това са обезглавени по мъчителен начин. Убийствата са заснети от извършителите и в последствие в интернет бе разпространено видео с екзекуциите. Извършителите твърдят, че са действали в името на терористичната организация Ислямска държава.
Единият от осъдените на смърт е 25-годишният радикализиран амбулантен търговец Абдессамад Еджуд, който призна, че е организирал убийството на двете жени заедно с двамата си съучастници Юнес Узияд, на 27 години, и Рашид Афати, на 33 години.
24-годишната датчанка Луиза Йесперсен и 28-годишната норвежка Марен Юеланд бяха убити, докато били на екскурзия в отдалечен район в Атласките планини, намиращ се в южната част на Мароко.
Макар в Мароко да продължават да се произнасят смъртни присъди, в страната от 1993 г. де факто се прилага мораториум върху изпълнението на смъртното наказание, като тече дебат дали то да не бъде отменено.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети