Община Кочериново издаде разрешение за строеж на голяма ферма за американски сом в Стоб

DenNews.bg
18.07.2019
размер на текста:

Главният архитект на Кочериново издаде разрешение за строеж на голяма рибна ферма в бившия стопански двор в село Стоб.
Както писахме, амбициозният проект за развъждане и отглеждане на американски сом за чуждия и нашия пазар е на две дами от Благоевград.
Идеята на Румяна Григорова-Борисова и Райна Петрова е фермата да е с производството с годишен капацитет от 100-150 тона.
Проектът предвижда изграждането на хале, 12 басейна за угояване на риба, риболюпилня за собствени нужди, склад, лаборатория, машинно помещение и административна сграда, на чиито покрив пък ще бъдат монтирани 24 соларни панела.
Първоначално за нуждите на обекта ще са нужни големи количества питейна вода, но след това водата ще бъде пречиствана във вътрешен цикъл. Очаква се производството да не доведе до изпускане на замърсители във въздуха, почвата и водата.
Инвестиционното намерение предвижда първоначално продажба на прясна риба без предварителна обработка за пазара в страната и евентуално за износ. Предвижда се още във фермата да работят 3-4 души, обучени за развъждане и интензивно отглеждане на риба.
Проектът е минал одобрение от РИОСВ-Благоевград.
Разрешението за строеж и приложението към него могат да бъдат разгледани от заинтересовани страни и граждани в сградата на Община Кочериново.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети