Работодателят на задържания за хакването на НАП: Набеден е, той е перфектната жертва

DenNews.bg
18.07.2019
размер на текста:

Кристиян Бойков не е замесен в теча на информация от НАП. Категорично съм на мнение, че той е набеден и е перфектната жертва. Това заяви в ефира на bTV Георги Янков, мениджърът на компанията по киберсигурност, в която работи Бойков, който бе обвинен за атака срещу Националната агенция по приходите и се намира зад решетките с мярка за арест от 72 часа.
Янков обясни, че Кристиян е изключителен професионалист, на който може да разчита. По думите му момчето е добре познато на ГДБОП, тъй като са работили заедно и са били на конференции по куберсигурност.
Янков подчерта, че по време на задържането си Кристиян е бил изненадан, а самата операция е продължила около 5-6 часа. Според него е много странно, че за по-малко от 24 часа след разпространението на информацията за теча на данни, са събрани нужните доказателства и се е извършил ареста.
Адвокат Любен Казанлиев също коментира атака срещу НАП, като заяви, че е било абсурдно да има обвинение от 4 реда и то да бъде повдигнато за по-малко от 24 часа след установяване на атаката.
Той поясни, че по време на задържането на Кристиян не е имало нищо нередно, но след това ситуацията се е развила по абсолютно порочен начин.
Казанлиев също споделя мнението на работодателя, че е намерен най-удобният извършител на атаката. Той разясни още, че никой компютърен специалист не пише на кирилица и не работи с Windows. Кристиян работил само с Linux.

Той изтъкна още, че никъде не казвало, че машината, от която е извършена атаката се казва Крис.
Адвокатът е на мнение, че трябва да се премахнат обвиненията на Кристиян.
Другият защитник на обвиняемия, адвокат Георги Стефанов, посочи, че Кристиян му е казал, че са го натопили.
Той също е на мнение, че самото обвинение обективно е негодно.
Стефанов обясни още, че цяла нощ са се опитвали да накарат Кристиян да си признае, че е извършител на престъплението, като са му казали, че ако не го направи за него ще има сериозни последствия.
Момчето отговаряло, че няма как да признае нещо, което не е извършил. По думите на защитника разпитите дори били без присъствието на адвокат.
Адвокат Стефанов допълни още, че на Кристиян му е обещавано, че ако си признае ще бъде незабавно освободен.
Припомняме, че вчера Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на 20-годищният Кристиян.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети