Този юни се оказа най-горещият в историята на Земята

DenNews.bg
17.07.2019
размер на текста:

 Подхранвана от историческа гореща вълна в Европа и необичайно топло време в Арктика и Евразия, средната температура на планетата, регистрирана през юни, се е повишила до най-високото си ниво в историята, съобщава "Вашингтон пост".

Според данни, публикувани в понеделник от НАСА, средната глобална температура е била 0,93 градуса над нормата за юни (при базов период между 1951 и 1980 г.), лесно подобрявайки предишния рекорд за юни от 0,82 градуса над средното, поставен през 2016 г.

В края на юни Западна Европа беше затисната от тежка гореща вълна, като бяха подобрени много температурни рекорди в страни, където от векове се правят надеждни измервания на температурите. Във Франция 13 места подобриха рекордите си за най-високи температури в историята. Най-високата температура от 45,9 градуса е била 3,2 градуса над стария рекорд, поставен по време на горещата вълна през юли и август 2003 г.

НАСА е втората институция, която потвърждава, че това е най-горещият юни в историята на Земята, след като Службата за климатични промени "Коперник" вече определи, че юни 2019 г. е бил най-топлият такъв месец за Европа и в световен мащаб.

През юни са били регистрирани необичайно меки условия в Арктика, особено в Гренландия, където сезонът на топенето е започнал по-рано от обичайното. Юли е на път да бъде като юни - също рекорден. Климатологът Зеке Хаусфадър от Бъркли, щата Калифорния, написа в "Туитър", че месецът досега е най-горещият в историята, изпреварвайки с малко юли 2017 г., предишният рекордьор.

"Ако този юли се окаже най-топлият юли, това ще бъде най-топлият месец, който сме измервали на Земята!", написа климатологът Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания.

Подобно на юни, през юли бяха регистрирани някои екстремални температури, включително в Нунавут, Канада, най-северното постоянно населено място на Земята. Там са измерени рекордно високите 21 градуса в неделя, подобрявайки предишния рекорд от 20 градуса. Освен това в Аляска през миналата седмица бяха регистрирани двата най-горещи дни в историята, подчертани от температура от 32,2 градуса в град Анкъридж за първи път.

Рекордният юни и вървящият към рекорд юли увеличават шансовете 2019 г. да се превърне в най-горещата в историята.

Според данни на НАСА и Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ девет от десетте най-топли години в историята са били от 2000 г. насам, тенденция, която учените обвързаха главно с човешките емисии на парникови газове, за които учените подчертават, че задържат допълнителна топлина в атмосферата, създавайки парников ефект.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети