Обвиниха 20-годишния пловдивчанин за хакването на НАП

DenNews.bg
17.07.2019
размер на текста:

Софийска градска прокуратура задържа за 72 часа 20-годишният хакер Кристиян Б., пробил системата на НАП, обвини го, че неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като не е ясно от кой момент той е започнал действията си.
Досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването - разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.
Разследването е стартирало след извършени спешни оперативно издирвателни мероприятия от служители на отдел "Киберпрестъпност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР. В хода на тези действия и със съдействието на "Информационно обслужване" АД е установено, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на издирването и компютърно - разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от Кристиян Б. - на 20 години от Пловдив.

 

На 16.07.2019 г. служители на ГДБОП са установили, че Кристиян Б. се намира на работа в офис на фирма в София, където е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Същият е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.
Действията на Кристиян Б. нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи.
Извършени са претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, където е открит Кристиян Б., както и в дома му в София и в Пловдив. При тези действия са иззети компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 бр. мобилни телефони. Назначени са технически и компютърни експертизи, разпитват се свидетели.
Събраните до момента доказателства са оценени от Софийска градска прокуратура като достатъчни, за да обосноват привличането на Кристиян Б. към наказателна отговорност за престъпление.
Днес, 17.07.2019 г., Кристиян Б. е обвинен в това, че от неустановена дата до 15.07.2019 г. в София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.
Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на Кристиян Б. за срок до 72 часа.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети