Отпуснаха пари за асистентите на деца и хора с увреждания до края на годината

DenNews.bg
17.07.2019
размер на текста:

Срокът за предоставяне на услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник, който изтичаше на 31 август, се удължава до края на годината. Разходите за това възлизат на 14 млн. лв., които са предвидени в рамките на бюджета на социалното министерство. Toва заяви социалният министър Бисер Петков след редовното заседание на Министерския съвет днес.
По този начин се гарантира и се осигурява продължаването на тези услуги за над 12 000 потребители, като се предоставя грижа в домашна среда за едни от най-уязвимите групи - деца и хора с увреждания, които не попадат в обхвата на Механизма "Лична помощ" по Закона за личната помощ, изтъкна министърът.
Днес правителствено е одобрило и допълнителни разходи в бюджета на Министерство на труда и социалната политика за 2019 г. в размер на 125 373 950 лв. за изплащане на месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания.
Парите ще са за сметка на намаления трансфер от Централния бюджет за Бюджета на ДОО и ще се използва за изплащане на месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания. Министърът напомни, че с този закон бе определен нов, по-висок размер на месечната финансова подкрепа, в която се интегрират и социалните инвалидни пенсии в непълен размер, които се изплащаха до края на 2018 г. от НОИ. Доколкото средствата за тяхното изплащане са предвидени в Закона за бюджета на ДОО за тази година, с това постановление се изпълнява преходна разпоредба от Закона за хората с увреждания и тези близо 125 млн. лева се пренасочват към бюджета на социалното министерство, отбеляза министърът.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети