Арестуваният за хакерската атака срещу НАП е 20-годишен младеж

DenNews.bg
17.07.2019
размер на текста:

Задържаният за източването на личните данни на над 5 милиона граждани и фирми от НАП е 20-годишен младеж, съобщиха от ГДБОБ.
Младежът е служител във фирма за киберсигурност и е тествал мрежи за сигурност и компютърни системи. Арестът е станал вчера следобед и според данните до момента младежът няма криминално досие.
Предстои разследващите да анализират информацията от иззетите компютри на младежа, тъй като голяма част от нея е била криптирана. Именно в част от тези компютърни масиви разследващите намерили следа, която води към атаката срещу НАП.
Очаква се официална информация от властите да има по-късно.
Според говорителя на приходната агенция Росен Бъчваров, поръчителите на кибератаката са българи, но, по неговите думи, не се изключва възможността вътрешен човек да е помогнал на хакера. На въпрос дали базата данни на НАП е добре защитена, Бъчваров отговори, че първото и основно нещо, с което вече близо две денонощия се занимават разследващите органи, е да се оцени критичната инфраструктура в системата и да се види дали има и други слабости, които могат да бъдат уязвими.
„При създаването си през 2012 г. системата е създадена с отлична защита. През 2015 г. системата е модифицирана, за да се връчват определени документи, в резултат от което тя е станала уязвима, и това е пропуск на звеното, което се занимава с IT развойна дейност и с информационната сигурност”, допълни Бъчваров пред bTV.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети