Заради арестите във фонд „Земеделие“ има опасност Брюксел да отнеме акредитацията му

DenNews.bg
17.07.2019
размер на текста:

Един заместник-директор и още петима служители на Държавен фонд „Земеделие” бяха задържани вчера за 24 часа след акция на Специализираната прокуратура. Акцията във фонда е във връзка с разследване срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков за евентуално неправомерно получаване на европейски фондове.

„Това е изключително лош сигнал към Европейската комисия, защото този зам.-директор беше назначен само преди месец и пое най-важният ресор – развитие на селските райони. Тъй като ДФЗ е акредитиран от Европейския съюз институция, тези назначения се докладват. Сега нашият постоянен представител в Брюксел или министър Десислава Танева ще трябва да обясняват защо човек, назначен преди месец, сега е арестуван”. Този коментар направи в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият правосъден министър Мирослав Найденов.
Той напомни, че това е втори голям скандал след този за къщите за гости и именно Костадинов е правил проверките на къщите. По думите му има опасност Брюксел да отнеме изцяло или частично акредитацията на фонда.
„7, 5 млрд. евро минават за целия 7-годишен период – това е огромен ресурс”, припомни Найденов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети