Шефът на ГДБОП се похвали с арестуван за източването на данни от НАП, бил бял хакер

DenNews.bg
17.07.2019
размер на текста:

Имаме заподозрян за хакерската атака в НАП. С лицето се работи от вчера следобед. Задържан е. Той е служител на компания за киберсигурност. Той е т.н. "бял хакер" и в работата си тества уязвимости на сигурността на различни компании. Това заяви пред Нова тв Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.
"Имаме ресурси да вземем мерки срещу такива хора. Установен е адресът му. Иззети са компютри - един от работното му място, два лаптопа и настолен компютър от дома му, в които са открити следи. Много колеги в момента работят по случая", добави той.
"Обект на такива атака са не само държавни институции, а също банки, административни органи и т.н. Трябва да се походи сериозно към защитата на техните бази данни. И евентуална търговия с такива данни също попада по ударите на закона. Така че тези, които смятат да правят такива неща, е добре за знаят, че рано или късно ще бъдат установени", каза още Колев.


По думите на Явор Колев липсата на правна култура размива представите му за границите между бял и черен хакер.
Той увери, че има достатъчно текстове в Наказателния кодекс, които осигуряват правната възможност да бъдат подведени под отговорност.

Явор Колев заяви и че пробиви в системите за сигурност има и винаги ще има, като дори и в момента има много бази данни на много места, където не би трябвало да са. Колев обаче предупреди, че и използването на тези данни се преследва от закона и съответно престъпниците ще бъдат заловени.
В България разследването продължава. Събират се още доказателства за съпричастност, както и свързани лица.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети