Президентът наложи вето върху даренията от бизнеса за партиите

DenNews.bg
16.07.2019
размер на текста:

Президентът Румен Радев наложи ветор и върна за ново обсъждане в парламента законови промени, които разрешават финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. Мотивите - измененията уронват конституционните устои на българската демокрация и ще направят партиите зависими от бизнеса.
Става въпрос за текстове в Закона за държавния бюджет за 2019 г., които бяха приети в началото на юли по инициатива на ДПС и след среща между представители на ГЕРБ с лидера на движението Мустафа Карадайъ и депутата и бизнесмен Делян Пеевски. С подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Атака" и "Воля" отпадна досегашната забрана бизнеса да финансира политическите партии. Това стана, след като по инициатива на премиера Бойко Борисов и след напрежение между коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" държавното финансиране за политическите партии бе намалено от 11 на 1 лев на глас на последните парламентарни избори.
Държавният глава приветства гражданската позиция, заявена на национален референдум от над 2.5 млн. български граждани, за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите. Промените обаче, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията, се посочва в мотивите на държавния глава, цитирани от "Дондуков" 2.
С приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители, смята Румен Радев.


Според него финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция. "Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави", посочва президентът.
Държавният глава смята, че се създават предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. По думите му останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.
Според президента дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети