Вътрешният министър призна, че течът на данни от НАП е удар по националната сигурност

DenNews.bg
16.07.2019
размер на текста:

Засегната е националната сигурност. Това призна пред bTV министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод вчерашния хакерски пробив на сървъри на НАП, от който са потърпевши над 5 млн. души.
Министърът обясни, че от вчера са сформирани екипи от служители на ДАНС, ГДБОП и НАП, които работят по случая. До момента е установено, че действително има осъществен достъп до сървър на НАП, от който е била изтеглена информация, като част от нея вече е сверена. Прави се анализ на логовете, за да се уточни периода, в който е направено влизането в сървъра, обясни Маринов и увери, че към момента се работи по откриване на уязвимости, които биха довели до друга атака.
Според вътрешния министър най-вероятно става въпрос за атака отвън, изключвайки възможността за пробив отвътре. Той подчерта, че всяка система, която е отворена за външен достъп, има своите уязвимости, и подобни атаки не се случват само у нас. В подкрепа на думите си той напомни хакерските атаки спрямо САЩ. Може би това е първият случай в България, който има успех и са откраднати много лични данни, заяви Маринов.
Запитан дали според него атаката е срещу държавата и управлението ни, министърът подчерта, че не е специалист по политически анализи и могат да се направят анализи както по криминална, така и по политическа линия. Той обясни, че обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят да осребрят действията си. Все пак Маринов призна, че може да се направи и политически анализ на случая и свърза атаката с вчерашното правителствено решение относно закупуването на изтребителите Ф-16.
Мейлът идва от руски сайт - иска се оставката на финансовия министър от проруски партии, така че може да се направи политически анализ, заяви Маринов, но настоя първо да се установи как точно е било проникнато в системата, а след това да се правят изводи.
Все пак вътрешният министър бе категоричен, че атаката със сигурност засяга националната сигурност, тъй като са изтекли данните на много хора, включително на служители на НАП, прокурори и т.н., които могат да бъдат използвани.
Неслучайно колегите от ДАНС работят, тъй като достъпът до такава информация си е елемент от националната сигурност, поясни Маринов.
Припомняме, вчера правителството актуализира бюджета заради сделката със САЩ за закупуване на изтребителите Ф-16.
Часове по-късно стана ясно, че е бил извършен пробив в системата на НАП, а до няколко медии е бил изпратен анонимен мейл с текст: "Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно". Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети