Заловиха месо с африканска чума при опит да бъде изнесено от заразените зони

DenNews.bg
12.07.2019
размер на текста:

170 кг заразено с африканска чума месо са хванати вчера в опит да бъдат пренесени от територията на установените шест нови огнища на болестта. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева пред bTV.
Тя предупреди, че в тези райони всеки може да стане потенциален преносител на заразата, тъй като все още липсва дисциплина за изпълнение на ограничителните мерки.
"Говорим как трябва всяко движение да се спре и как лесно заразата се пренася. В същото време при откритите шест огнища са хванати коли, които пренасят 170 кг заразено месо в багажника. Целият този поток разнася заразата по пътищата, по които минава", обясни земеделският министър.
По нейни думи все още е рано да се прогнозират загуби за стопаните на умъртвените животни, тъй като заразата е потенциален риск, чието овладяване зависи от държавата, местната власт и обществената отговорност на всеки, живеещ в засегнатите райони.
Тя посочи, че Държавен фонд "Земеделие" вече е гласувал бюджет относно обезщетенията. Тепърва ще се уточнява как ще се разпределят средствата.
Припомняме, до този момент огнища на заболяването са открити в областите Плевен и Русе.
На 4 юли евтаназираха свине в Плевенско заради случаи на африканска чума.
Спешните мерки бяха предприети, след като БАБХ потвърди второ огнище на болестта в село Жернов. Заради ситуацията земеделският министър Десислава Танева призова за стриктност в борбата с африканската чума.
На брифинг в МЗХГ стана ясно, че опаковки и остатъци от храни са пренесли заболяването чак до Белгия.

Дни по-късно се разбра, че от болестта са засегнати още шест села в Плевенска област. Всички огнища са при прасета в лични стопанства.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети